Anru Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 Witam jestem totalnie zielony jeśli chodzi o tematykę linuksa, a chciałbym sie dowiedzieć którą płytę instalacyjną najlepiej ściągnąć. Co oznaczają te symbole: i386 i686 x86 64 jeśli chcę zainstalować fedorę 9 na pendrive to którą wersje ściągnąć, live czy nie i którą z wyżej wymienionych opcji wybrać? Na dzień dzisiejszy posiadam Viste 32bitową. Powinienem startować od KDE, czy innego środowiska graficznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 i386, i486, i586 oraz i686 to poprostu x86, czyli system/aplikacja na architekturę 32bitową x86_64 jak mówi ta cyferka na końcu to system/aplikacja na 64bity Jeżli naprawdę jesteś tzw. noobem to ine zabieraj się za instalację na Pendrivie, ewentualnie spróbuj Fedora LiveUSB Creator, który z poziomu Windowsa utworzy ci Live na Pendrivie, lecz jak piszą autorzy na stronie programu: "Czasem działa na pendrivie A i na komputerze X, ale działa na komputerze Y". Pamiętaj że możesz mieć na komputerze nawe kilka systemów operacyjnych np: Windows Vistę oraz Fedorę 9, a wybierać je możesz dzieki GRUBowi (bootmanager). Pamiętaj że początki czasem mogą być trudne, ale później pójdzie już z górki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 i386, i486, i586 oraz i686 to poprostu x86, czyli system/aplikacja na architekturę 32bitową x86_64 jak mówi ta cyferka na końcu to system/aplikacja na 64bity Pamiętaj że możesz mieć na komputerze nawe kilka systemów operacyjnych np: Windows Vistę oraz Fedorę 9, a wybierać je możesz dzieki GRUBowi (bootmanager). Pamiętaj że początki czasem mogą być trudne, ale później pójdzie już z górki. Niestety już kiedyś tak próbowałem z Auroxem (jeszcze na win 2000) jakieś 4 lata wstecz i niestety jak cos sie zepsuło z poziomu Linuksa to nie mogłem tez uruchomić Windowsa i musiałem re instalować system dlatego chciałem teraz spokojnie sie uczyć nie narażając danych na utratę. Czyli live usb, a mogę spytac czy spokojnie będę mógł wtedy wgrywać sterowniki itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 widzę, że masz ochotę jedynie poeksperymentować; "kiedyś w dawnych czasach" to rzeczywiście się używało LiceCD, albo można zainstalować na różnych zewnętrznych nośnikach; teraz proponowałbym użycie wirtualizacji; będziesz miał na raz uruchomione Windows i Fedorę możesz psuć ile masz ochotę - skoro zawsze jest uruchomiona przeglądarka i dzięki naszemu forum wybrniesz z kłopotów skoro miałeś coś niecoś Auroksa, to powinieneś sobie dać radę; no ale skoro sam nie jesteś pewien, to nie trzeba od razu Fedory wrzucać na prawdziwą partycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 widzę, że masz ochotę jedynie poeksperymentować; "kiedyś w dawnych czasach" to rzeczywiście się używało LiceCD, albo można zainstalować na różnych zewnętrznych nośnikach; teraz proponowałbym użycie wirtualizacji; będziesz miał na raz uruchomione Windows i Fedorę możesz psuć ile masz ochotę - skoro zawsze jest uruchomiona przeglądarka i dzięki naszemu forum wybrniesz z kłopotów skoro miałeś coś niecoś Auroksa, to powinieneś sobie dać radę; no ale skoro sam nie jesteś pewien, to nie trzeba od razu Fedory wrzucać na prawdziwą partycję Super chce wiedziec po prostu czy znajde wszystkie potrzebne sterowniki i alternatywne programy, jeśli wirtualizacja pomoże to z wielką chęcią, jak się za to zabrać? chce w przyszłosci przeżucic sie na stałe na linuksa, tyle ze pracujac naukowo musze miec takie programy jak statistica, wszystkie sterowniki. Niestety wyrzucenie visty nie jest takie proste, brakuje sterowników nawet do xp. Nie mogę sobie pozwolic na błedy które będąkosztowały mnie straty tygodnia pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 chce w przyszłosci przeżucic sie na stałe na linuksa, tyle ze pracujac naukowo musze miec takie programy jak statistica, wszystkie sterowniki. do pracy naukowej Linux jest jak znalazl, bo potwornie ROZWIJA. wiem z wlasnego doswiadczenia. jak chodzi o statistice, to moi znajomi ktorzy uzywaja Linuksa korzystaja ze srodowiska R choc nie wiem czy to Tobie wystarczy, bo zupelnie sie na tym nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 czyli wirtual czy live na penie? copolecacie i jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2008 Ostatnie pytanie jak zainstalować Linuksa na pen drive tak, aby wybrać składniki, dorzucić sterowniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2008 Ostatnie pytanie jak zainstalować Linuksa na pen drive tak, aby wybrać składniki, dorzucić sterowniki? http://docs.fedoraproject.org/release-note...pl/sn-Live.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2008 thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi