Skocz do zawartości

Netia, Speedtouch 330 I Połowiczny Internet

Gość lwiczek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lwiczek

Witam,

zainstalowałem najnowszą fedorę w celach testowych i przystąpiłem do konfigurowania najważniejszej rzeczy - internet ;) Użyłem poradnika ze strony http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/fedora/index.html i w sumie po ponownym uruchomieniu komputera, wbrew temu co jest napisane w instrukcji połączenia nie ma. Wchodzę jednak do menu System -> Administration -> Network, klikam na urządzeniu ppp0, potem activate i po chwili w kolumnie status świeci się "Active". W sumie wszystko byłoby ok, gdyby nie to że działa to mocno w kratkę:

- Firefox - nie działa

- Konqueror - działa (z niego piszę ;) )

- pidgin - nie działa / EDIT: teraz nagle zaczął działać :| pozostałe aplikacje bez zmian...

- ping w konsoli - działa

- System/Administratio/Update System - ściąga informacje o aktualizacjach (niemniej nie reaguje na przycisk Update System... będę się musiał pobawić)

- System-Administration-Add/Remove software - gdy chcę zaktualizowac listę pakietów dostaję komunikat: "No network connetion availible, Cannot refresh cache whilst offline"

ifconfig wypluwa coś takiego:

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
          inet addr:77.253.255.88  P-t-P:195.114.190.151  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          RX packets:13414 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:12264 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3 
          RX bytes:13084242 (12.4 MiB)  TX bytes:1146082 (1.0 MiB)

Jakieś pomysły, jak zrobić z tego pełnosprawny system? ;)

- Firefox - nie działa

- System-Administration-Add/Remove software - gdy chcę zaktualizowac listę pakietów dostaję komunikat: "No network connetion availible, Cannot refresh cache whilst offline"

Co do Firefoxa i System-Administration-Add/Remove software odinstaluj prawie wszystkie pakiety związane z NetworkManager. Zostaw tylko NetworkManager-glib. Jest on potrzebny żeby System-Administration-Add/Remove w ogóle sie uruchomił. A w Fireoxie odznacz tryb offline (po wywaleniu NetworkManagera nie będzie przechodził już w ten tryb - no chyba, że nie będzie połączenia sieciowego).

Gość lwiczek

Odinstalowałem NetworkManagera (zostawiłem tylko -glib) co pociągnęło za sobą odinstalowanie:

Removing

NetworkManager x86_64 1:0.7.0-0.9.3.svn3623.fc9 installed 2.7 M

Removing for dependencies:

NetworkManager-glib x86_64 1:0.7.0-0.9.3.svn3623.fc9 installed 137 k

PackageKit x86_64 0.1.12-10.20080505.fc9 installed 1.4 M

PackageKit-libs x86_64 0.1.12-10.20080505.fc9 installed 281 k

evolution x86_64 2.22.1-2.fc9 installed 39 M

evolution-help x86_64 2.22.1-2.fc9 installed 52 M

krb5-auth-dialog x86_64 0.7-7.fc9 installed 56 k

libpurple x86_64 2.4.1-2.fc9 installed 20 M

nautilus-sendto x86_64 0.14.0-1.fc9 installed 368 k

pidgin x86_64 2.4.1-2.fc9 installed 2.3 M

system-config-printer x86_64 0.7.82.2-4.fc9 installed 1.3 M

gnome-packagekit x86_64 0.1.12-12.20080430.fc9 installed 1.8 M

yum-packagekit x86_64 0.1.12-10.20080505.fc9 installed 2.5 k

No, ale faktycznie potem internet działał w każdej aplikacji. Jednakże w momencie instalacji pidgina NM wraca na swoje miejsce i koło się zamyka. Lekko sfrustrowany daruję sobie jednak dalsze zabawy :|

No tak. Ale nie musiałeś reszty wywalać. rpm -e --nodeps <nazwa pakietu>

No i kolejny problem z zamkniętymi sterami: Speedtouch 330 + Network Manager. Praktycznie cały soft zaczyna pzrechodzić na jakieś wykrywanie sieci i jej obsługę poprzez NetworkManagera. Jak mieć więc dsle w stylu Neo w NetworkManagerze? Ktoś wie?

Gość lwiczek

No wiem, że mogłem nie wywalać, ale skoro w zależności mają wpisane to potem coś się może sypać :|

A co do dsl i NM - chyba tylko jakiś router 8-]

Gość lwiczek

[root@localhost ~]# cat /etc/resolv.conf
nameserver 83.238.255.76
nameserver 213.241.79.37

Z ciekawych obserwacji. Po wywaleniu networkmanagera bez usuwania zależności taki Add/remove software z System->Administration się w ogóle nie uruchamia ;) Tyle dobrze, że yum z konsoli działa (ale to akurat nie zależało od obecności networkmanagera)... Podobnie z evolution:

[root@localhost ~]# evolution 
evolution: error while loading shared libraries: libnm-util.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

(reszty nie sprawdzałem)

brakujący plik jest oczywiście składnikiem networkmanagera ;)

Wniosek z tego taki, że networkmanager musi być bo programy bez niego się nie uruchomią w ogóle, z kolei jak jest zainstalowany, to nie będzie w nich internetu (w niektórych da się przełączyć w tryb online ręcznie, ale nie jest to reguła). Mniam po prostu 8-D

Swoją szosą - jak zrobić, żeby połączenie modemowe było podnoszone przy starcie systemu? W chwili obecnej radzę sobie wchodząc do System->Administration->Network i klikam "Activate", ale średnio wygodne to jest ;) (zaznaczenie opcji "Activate device when computer starts" średnio działa, jak można się domyśleć ;) )

Mam neostradę, ale z tym właśnie modemem i NetworkManager wcale mi nie przeszkadza. Ale tak swoją drogą, skoro jest potrzebny programom (biblioteki), a Tobie nie to dlaczego go nie wyłączysz?

W Usługach go wyłączasz normalnie. Nie pamiętam tego co się do konsoli wrzucało bo rzadko używam :P coś z chconfig jakoś tak :P

Że tak spytam, DNSy ustawione?

Pokaż

cat /etc/resolv.conf

A po co ma ustawiać DNS-y jak się maja pobierać z DHCP? No chyba, że ustawienia sieci ma sobie sam statycznie ustawić.

Mam neostradę, ale z tym właśnie modemem i NetworkManager wcale mi nie przeszkadza. Ale tak swoją drogą, skoro jest potrzebny programom (biblioteki), a Tobie nie to dlaczego go nie wyłączysz?

W Usługach go wyłączasz normalnie. Nie pamiętam tego co się do konsoli wrzucało bo rzadko używam :P coś z chconfig jakoś tak :P

Żeby używać modemu Speedtouch 300 i mieć Internet oraz połączenie w programach np. Dodaj/Usuń programy Network Manager musi być zainstalowany (niestety teraz zależności tego wymagają). Wystarczy go jednak wyłączyć, żeby nie startował jako usługa.

Gość lwiczek
Żeby używać modemu Speedtouch 300 i mieć Internet oraz połączenie w programach np. Dodaj/Usuń programy Network Manager musi być zainstalowany (niestety teraz zależności tego wymagają). Wystarczy go jednak wyłączyć, żeby nie startował jako usługa.

No i od tego trzeba było zacząć ;] Mam nadzieję, że 'pacnięcie' na przycisku Disable w Servece Configuration wystarczy. Niestety nie doszukałem się opcji 'Usuń" ;)

właśnie to powiedziałem wyżej. "W usługach go wyłączasz"

Wszystko pięknie i ładnie. Tylko ciekawy jestem czy Speedtouch'a 330 nie dałoby się jednak jakoś podpiąć pod NetworkManager'a. No i jest jeszcze temat co w sytuacji jeśli ktoś obok Speedtouch'a używa zwykłej karty sieciowej, albo innej sieci. Ustawienie na sztywno?

Nie da się. Właśnie próbowałem. Mam tylko skrypt dzięki któremu możesz się łączyć przez

ifup ppp0

.

Jednak NM tego nie widzi chociaż w tym skrypcie jest wpisane żeby NetworkManager tym zarządzał.

- Firefox - nie działa

- System/Administratio/Update System - ściąga informacje o aktualizacjach (niemniej nie reaguje na przycisk Update System... będę się musiał pobawić)

Jako root

/etc/init.d/NetworkManager stop

i jest OK.