webcreator Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 Witam Zainstalowałem sobie serwer www pod FC 9 do użytku własnego, tzn. bez wychodzenia na zewnątrz - do testowania swoich stron. Instalację przeprowadziłem według http://matlas.obsysa.net/2007/04/10/instal...sql-pod-fedore/ Zabrałem się do konfiguracji i zaczęły się schody # service mysqld start bash: service: command not found # mysql start ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) Ja wiem, że FC9 to nie FC6 ale przecież konfiguracja serwera www powinna przebiegać podobnie... A może się mylę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 A czy przed napisaniem service mysqld start wchodzisz na roota poleceniem su - ? Ta kreseczka jest bardzo ważna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 To drugie polecenie to samo. Nie może się połączyć z socketem bo "zwykły" śmiertelnik nie ma tam dostępu. Tylko root może (domyślnie) tam czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webcreator Napisano Maj 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 Ślicznie Wam dziękuję Wszystko działa. Zapomniałem o tej kreseczce bo miałem kilka miesięcy przerwy w użytkowaniu Linuksa. Teraz do niego wróciłem i zostanę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi