..::DAN::.. Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 witam mam zainstalowaną fedore 9 i posiadam telefon nokia n70 którego używam jako modem pod windowsem. Problem jest taki że tworze nowe połączenie i nie łącz się z internetem. Sprawdzałem każdy port i dalej nic Czy ktoś może mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 Jakieś szczegóły może? Jak się łączysz z telefonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 przez kabel USB standardowo dołączony do zestawu. Zaraz mnie szlak trafi od tego googlowania ---- łączenie postów ---- dobra telefon jest podłączony na porcie /dev/ttyS2 czyli com3 o ile się nie mylę. Stworzyłem połączenie modemowe ale pokazuje się taki komunikat Device erainternet: The connect script failed (maybe wrong password or wrong phone number). Moje pytanie dlaczego? Pod F7 miałem właśnie tak skonfigurowane i wszytko chodziło a tu lipa więc... Sam nie wiem. Szukam już 3 dni na googlach jak tego neta uruchomić i dalej nic. Pozostaje tylko się załamać ------ Nie pisz postów pod własnymi postami - korzystaj z przycisku [EDYTUJ]. WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Pokaż może skrypt który tutaj wywołał problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 nie korzystałem z żadnego skryptu tylko z menadżera sieci gdzie stworzyłem połączenie i to wystarczyło w przypadku F7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 nie korzystałem z żadnego skryptu tylko z menadżera sieci gdzie stworzyłem połączenie i to wystarczyło w przypadku F7 Chodzi co o ten zabugowany i stary system-config-network który ma 3 lata już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 tak o tego xD ważne że w kiedyś działał. To z czego mam korzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 On tworzy pliki konfiguracyjne w /etc/sysconfig/network-scripts i są one używane przez system (NetworkManager i inne takie). Ogólnie to się zwą ifcfg-ppp0 -eth0 -wlan0 itd. Pokaż zawartość twojego, to jest właśnie skrypt więc nie kłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 # Please read /usr/share/doc/initscripts-*/sysconfig.txt # for the documentation of these parameters. TYPE=Modem DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup ONBOOT=no USERCTL=yes PEERDNS=yes IPV6INIT=no NM_CONTROLLED=no AC=off BSDCOMP=off VJCCOMP=off CCP=off PC=off VJ=off LINESPEED=115200 MODEMPORT=/dev/ttyS2 IDLETIMEOUT=600 PROVIDER=erainternet DEFROUTE=yes PERSIST=no PAPNAME=erainternet WVDIALSECT=erainternet MODEMNAME=Modem0 DEMAND=no nie wiedziałem o tym mój się nazywa ifcfg-erainternet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 A sprawdź czy masz może plik /etc/sysconfig/network-scripts/chat-erainternet no i oczywiście pokaż jeśli tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Nie, nie ma takiego pliku. Powinien być? wiem że niektóre moje pytania są głupie ale się kompletnie na tym nie znam i dopiero poznaje ten system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Kiedyś czytałem o łączeniu się przez IrDA/Bluetooth i pisało że powinien być taki plik z jakąś konkretną zawartością, ale nie wiem jak z kablem USB. Mógłbyś trochę sam poszukać, bo ja wpisałem proste hasło i mam od razu wynik: http://groups.google.com/group/pl.comp.os....08f9df314f7b590 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Poszperałem po necie i znalazłem ten program http://www.global3g.strony.pl/ lecz nie wiem dlaczego nie chce się on uruchomić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 A co Ci pokazuje jak go z konsoli włączasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 źle go odpalałem w konsoli problem to że brakuje takiej paczki libgtk-x11-2.0.so.0 musze ją odszukać i doinstalować wtedy już powinien się uruchomić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi