FlooX Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Witam jestem początkującym uzytkownikiem Linuksa, fedore mam zaledwie od paru miesięcy. Potrzebuje napisać skrypt który sam wykona takie zadania: -stworzy nowego uzytkownika w systemie -utworzy mu proste drzewo jakis katalogów -w jednym z tych katalogów stworzy prostą strone html -włączy serwer i odpali na nim wczesniej stworzoną strone męcze sie już z tym troche i nie umiem sobie poradzić Pomoże ktoś ? mam Fedore 6 nie wiem czy to ma znaczenie z góry dzięki za wszelką pomoc Pozdrawiam :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Już widzę jak WalDo pisze coś o pracy domowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Czyżby koniec roku szkolnego się zbliżał? @Ponury A czyżbym się mylił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 ogólnie polecam tak: man bash man adduser man cat no i o potokach i kopiowaniu plikach ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Pokaz co juz zrobiles to ci pomozemy moze dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlooX Napisano Maj 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Pokaz co juz zrobiles to ci pomozemy moze dalej. Ok, wklejam tu moje dotychczasowe zmagania: #!/bin/bash useradd $1 echo 'Podaj hasło dla nowego użytkownika:' passwd $1 cd /home/$1 mkdir serw cd serw mkdir public_html cd .. chmod 555 serw cd serw chmod 777 public_html cd public_html touch index.html echo '<index><head><title>Pierwsza strona www</title></head><body><br><br><br><center><h1><p>To jest przykladowa strona www</p></h1><p>Wrzuc pliki na serwer</p></center></body></html>'>index.html chmod 777 index.html service httpd start I to tworzy mi niby nowego usera z tymi dwoma katalogami i plikiem html. Działa ale musze jeszcze zrobić taki myk, żeby ten index.html wywołać przez wpisanie w przeglądarce localhost (127.0.0.1) Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, startuje tylko usługe serwera, ale co dalej ? Poza tym nie wiem jak z tymi uprawnieniami ? dobrze mam ? Dzięki za pomoc Pozdrawiam i tak btw to to nie jest zadanie domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Działa ale musze jeszcze zrobić taki myk, żeby ten index.html wywołać przez wpisanie w przeglądarce localhost (127.0.0.1) Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, startuje tylko usługe serwera, ale co dalej ? Najpierw musisz skonfigurować serwer WWW (httpd.conf). Jak już serwer będzie uruchomiony wystarczy zapewne "firefox http://localhost/<ścieżka>/<dokument>" - ścieżka nie musi być obowiązkowa, zależy od konfiguracji serwera WWW. Poza tym nie wiem jak z tymi uprawnieniami ? dobrze mam ?Ze względów bezpieczeństwa dałbym raczej 644 (odczyt/zapis dla właściciela i tylko odczyt dla pozostałych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 W konfiguracji musisz ustawić aby obsługiwał katalogi użytkowników. Gdy to włączysz to wchodzisz z przeglądarki na: http://127.0.0.1/~FlooX/ co przy domyślnym konfigu odpowiada: /home/FlooX/public_html/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 No i chyba: mkdir serw ... chmod 555 serw chodziło o 755 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi