Marcin Ostrowski Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Mam taki problem do rozwiązania: mam w firmie na fedorze postawioną bramkę internetową - pracownicy nadużywają GG i chciałbym sprawdzić aktywność użytkowników pod katem korzystania z GG. Nie interesuje mnie treść rozmowy ani takie tam ale tylko wyciągnięcie informacji czy dany komp (adres IP) ma włączone GG i czy aktywnie z niego korzysta. Gdzie w logach szukać takiej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Musisz znać numer portu na jakim działa GG. Potem ustawić logowanie aktywności na tym porcie w iptables. Wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Gadu śmiga na porcie 80 albo 8080. Chyba lepiej ustawic monitorowanie połaczeń wychodzacych do serwerów padupadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 yyyyyy że co ?? GG łączy się na portach 443 (HTTPS - połączenia szyfrowane) i 8074, na żadnych innych. Głównym portem jest 8074. Do tego port 1550 dla p2p (przesyłanie plików/rozmowy itp) Nie testowałem, ale można by logować nowe połączenia wychodzące na tym porcie, coś w stylu iptables -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 8074 -m state --state NEW -j LOG --log-level 4 --log-prefix "NEW_GG_CONNECTION: " Do tego w syslogu/rsyslogu trzeba by ustawić żeby logował te pakiety do osobnego pliku, nie pamiętam jak to w syslogu jest, ale w rsyslog powinno to być mniej więcej tak: if $msg contains 'NEW_GG_CONNECTION:' then /var/log/polaczenia_gg.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Ok, byłem przekonany ze działa na 80 lub 8080. Tak jak przeglądarka. Nie wiem dlaczego, musiałem gdzieś ta bzdurę przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Znaczy po części masz rację - ktoś mógł korzystać z webGG, wtedy używa go normalnie z przeglądarki xhyba właśnie na w/w portach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 To GG używa HTTPS? Jakoś nie chce mi się wierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Dziękuję za próbę poprawy mojego wizerunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi