mkz Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Mam pytanie jaka jest komenda by dodawac pliki do basha. Bo jak wpisuje iptables wypisuje ze nie ma komendy. A iptablesa mam zainstalowanego w /sbin/iptables DZIEKI I POZDRO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Mam pytanie jaka jest komenda by dodawac pliki do basha. Bo jak wpisuje iptables wypisuje ze nie ma komendy. A iptablesa mam zainstalowanego w /sbin/iptables czyzby chodzilo Ci o to jak dodac katalog do domyslnej sciezki? baaardzo niejasno to wynika.. byc moze chodzi Ci o polecenie SET oraz dodanie zmiennej PATH.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkz Napisano Październik 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Chodzi mi oto jak dodac katalog do basha zebym nie musial wpisywac calej sciezki np. # /sbin/iptables lub # /usr/sbin/irattach itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 chyba chodzi o sciezke dostepu w katalogu domowym uzytkownika jest plik .bash_profile odnajdz zmienna PATH i ustaw ja tak: (tak samo mozesz ustawic dla roota w jego pliku .bash_profile) PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin:/usr/sbin export PATH (to powinno juz byc, wiec nie musisz wpisywac) po ponownym zalogowaniu bedziesz juz mial sciezke dostepu P.S1. plik .bash_profile jest plikiem ukrytym (kropka przed nazwa) P.S2. a jak chcesz zmienic sciezke dostepu tylko na czas biezacej sesji to wystarczy wpisac: export PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin:/usr/sbin -------------------------------------- P.S3. chyba ze nie chcesz dodawac calej sciezki dostepu a korzystasz z paru plikow to mozesz robic aliasy: alias iptables='/sbin/iptables' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Myślę, że mkz-owi chodziło właśnie o aliasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi