Skocz do zawartości

Nie Mozna Zmienic Grupy Ani Nadal Chmoda

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

FC9 automatycznie montuje mi dwie partycje vat32 ale obydwie partycje sa przypisane do wlasciciela (root) i grupy (root). Gdy zaloguje sie jako root moge z nich korzystac (zapisywac, usuwac itd) ale gdy jestem jako zwykly uzytkownik moge tylko odczytac. Gdy chce zmienic grupe z root na grupe uzytkownika albo nadac chmoda (zebym mogl jako zwykly uzytkownik tworzyc i usuwac pliki na tych dwoch partycjach) wyskakuje mi brak uprawnien ale to bez sensu bo wykonujac te operacje caly czas bylem zalogowany jako root :(

postanowilem wiec usunac wpisy w pliku /etc/fstab zeby mi ich nie montowalo i samemu je dodac nadajac (_odrazu_ → od razu) ORT oprownienia ale gdy odczytalem plik fstab okazalo sie ze one nie sa tam zapisane :( gdzie indziej moga byc?

Jesli wiecie jak to zrobic to prosze piszcie.

Przecież partycje FAT to nie Ext2/Ext3 itp. i one nie obsługują opcji takich jak użytkownicy, grupy czy uprawnienia do zapisu/odczytu/wykonywania/

Musisz w /etc/fstab dodać wpis, niestety nie pamiętam jaki.

Poszukaj w google: linux fat32 writing

W /etc/fstab możesz podać np. nr użytkownika albo grupy która będzie miała prawa pisania w tym katalogu → "man mount" parametry montowania uid, gid

Dla standardowo założonego użytkownika uid=500, gid=500. Żeby się upewnić odczytaj odpowiednie wartości z /etc/passwd.

jesli chcesz zrobuzmiec dokladnie o co mi chodzi z tymi grupami itd to zaloguj sie jako root kliknij na jakikolwiek katalog prawym, wybierz wlasciwosci, uprawenienia i tam masz cos takiego:

wlasciciel: ... (mozesz wybrac wlasciciela)

dostep do folderu - (i tu wybierasz czy wlasciciel ma miec tylko odczyt czy moze wszystko)

grupa: ... (mozesz wyvrac grupy)

dostep do folderu - (i tu wybierasz czy wlasciciel ma miec tylko odczyt czy moze wszystko)

itd...

i gdy bym grope zmienil na moja i zmienil dostep do folderu na wszystkie opcje (zapis, usuwanie i odczyt) to bylo by po klopocie ale nie moge nawet jako root:/

Co do pliku fstab to dowalem linijke:

/dev/hda1 /mnt/System vfat ro,uid=500,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 0

ktora na FC6 mi dzialala a tutaj podczas wlanczania systemu mowi ze blad podczsa montowania (dodam ze dysk,katalog uid itp sa dobrze podane). Jesli cos zle robie to mnie poprawcie.

/dev/hda1 /mnt/System vfat ro,uid=500,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 0
Jak chcesz na tej pratycji pisać czy zmieniać uprawnienia?

Sprawdziłem, specjalnie utworzyłem u siebie partycję vfat i z opcjami montowania z fstaba uid=500,gid=500 działa bezproblemowo.

juz dziala wszystko... dodalem do fstab linijke:

/dev/sda1 /mnt/System vfat rw,uid=Zagiewa,iocharset=iso8859-2,auto 0 0

i montuje mi partycje tak jak bym chcial tzn moge na nich zapisywac i usuwac z nich ale co najwazniejsze nie montuje mi tych partycji dwa razy:) wiec dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Włąśnie ostatnio sam miałem ten problem, bo Fedorę 9 od zera instalowałem i zapomniałem to skonfigurować

Daj tak:

/dev/sda1 /mnt/System vfat rw,umask=000,iocharset=iso8859-2,auto 0 0

uid to chyba tylko Tobie zezwoli zapisywać