Rysio Napisano Maj 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2008 Mam takie pytanie jak zmusić demona atd tak aby uruchomił program o określonej porze. O ile z poleceniami typu mpg321 /home/user/muzyka/* jest spoko to, jednak jak kazać uruchomić jakieś programy z interfejsem gtk to już niestety nie jest tak różowo. Chyba że jakoś inaczej można uruchomić zdalnie amule bo to konkretnie o to się rozchodzi. Zakończenie jego działania to oczywiście prosta sprawa poprzez ssh no i killall amule ( no nie jest to może elegancki ale na pewno skuteczny sposób ). Jak jednak uruchomić na nowo program? Oczywiście pomijam tutaj ssh -X, to ma działać "po tamtej" stronie Pomyślałem że at rozwiąże sprawę ale .......... zdaję się na propozycje. !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2008 W jakim runlevelu działa zdalny system? Próbowałeś "powiesić" program w tle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Maj 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2008 Jezeli chodzi o emule, to wykorzystaj wersje konsolowa, wtedy uruchomic go ladnie przy pomocy komendy at. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Maj 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Wszystko działa na 5 runlevelu znaczy się w X-ach. Po zalogowaniu się na zdalnej maszynie i próbie urochomienia na ten przykład XMMS-a jest tak: ** CRITICAL **: Unable to open display [telekom@telekom ~]$ xmms & [1] 19836 [telekom@telekom ~]$ ** CRITICAL **: Unable to open display [1]+ Done xmms No i po sprawdzeniu na maszynie "sterowanej" ps -ae | grep x nie odnajduje na liście takiego procesu. [telekom@telekom ~]$ xmms & [1] 19836 [telekom@telekom ~]$ ** CRITICAL **: Unable to open display [1]+ Done xmms Natomiast o aMule w wersji konsolowej nie słyszałem. Pamiętam tylko że ktoś mi nadmieniał o możliwości skompilowania programu tak aby działał jako demon. Jednak ja chciałbym dla dobra nauki znaleźć metodę odpalenia zdalnie programu pod X-ami. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 ps -ae | grep x nie odnajduje na liście takiego procesu. Bo nie ma procesu x, tylko jest X a to jest wielka (jak wielka litera) różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 albo taki wdzięczny przełącznik -i użyty w grepie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 też można, ale niech wie dlaczego nie miał procesu x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Maj 31, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2008 Przecież szukałem procesu "xmms" a on jest z małej litery czyż nie? A to jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi