Skocz do zawartości

Problemy Z F9

zbyszek_sl

Rekomendowane odpowiedzi

!! Zainstalowałem F9 z tablicą ext4 w systemie volumenowym; środowisko Gnome, KDE4, Xface i menedżery okien; instalacja polska, klawiatura polska.

Od samego początku nie mam w KDE4 polskich napisów na pulpicie, w menu start, w Open Office oraz w Konqueror, z którego bardzo lubię korzystać.

Konqueror zamyka się w momencie przejścia na widok midnightcommander'a.

Gnome ma polski pulpit i menu systemu, ale O_Office i Konqueror są dalej po angielsku.

W ustawieniach po instalacji na pewno jest język polski i polska klawiatura.

Co włączyć/wyłączyć, jakie logi mam wyciągnąć aby ustalić jak można poprawić polskie menu i działanie Konquerora?

Mam też problemy z urządzeniami, ale to już w osobnym zapytaniu.

Komputer: płyta - Asrock-K7S8x/SIS746FX; 1024 MB RAM, grafika - Nvidia GeForce FX5500,

Nie ma FC9 jest F9.

Wystarczy

yum install openoffice.org-langpack-pl_PL  kde-l10n-Polish

i już OO oraz KDE 4 zagadają po polsku. :)

A co do widoku midnightcommandera to w moim Konquerorze takiego widoku nie ma...

=====================

Myślę, że to pomoże ale sprawdzę jak poradzę sobie z siecią - też mi chwilowo nie działa.

Dziękuję

Widok midnightcommander włącza się przez <settings> - <load view profile> i <Midnight Commander> - świetna sprawa i żaden inny komander nie jest potrzebny.

W nowej wersji KDE brakuje mi (+) - krzyżyków do otwierania katalogów - w ogóle nie mogę znaleźć tej opcji, a był to charakterystyczny i bardzo poręczny bajer jeśli nie korzysta się z osobnego drzewa katalogów. Chyba za bardzo zbliżamy się do MS Windows - nie tylko w tej kwestii.