rsobczuk Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 Witam, nie znalazłem na tym forum dokładnie takiego samego przypadku update PHP jaki występuje u mnie. Znalazłem podobne, ale goście mieli instalowane pakiety ze źródeł. mam zainstalowaną Fedore 6. Chciał bym przeprowadzić update PHP 5.1.6 do jakiegoś nowszego. PHP instalowane było razem z Fedorą. yum update php* wyrzuca mi cos takiego: Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 1.2 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Could not find update match for php* No Packages marked for Update/Obsoletion Nie chcę instalować PHP z rpmów. Dzięki z góry za pomoc Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 nie wiem czy wiesz, ale yum instaluje własnie RPM-y; w tym repo - http://remi.collet.free.fr/rpms/remi-release-6.rpm - są pakiety z PHP 5.2 dla FC6; ale radziłbym przetestować to na innej maszynie, albo przy użyciu wirtualizacji, zanim zaczniesz instalować pakiety z zewnetrzbego repozytorium na serwerze (przypuszczam, że nie chodzi o biurkowy komputer) repozytorium po instalacji jest wyłączone, więc by zaktualizować php napisz: yum --enablerepo=remi upgrade php* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsobczuk Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 Słyszałem o tym repozytorium, ale nigdy nie zagłębiałem się w nie. Co to za repozytorium? Jakie jest ryzyko instalacji z niego? Po parametrach yum jakie napisałeś nie jest to jakieś pierwsze lepsze repozytorium stworzone przez Henia informatyka? To moja prywatna maszyna - serwer na którym stoi kilka serwisów - wystawionych na świat. Nie chciał bym, żeby się coś popsuło, bo za dużo czasu stracę, żeby to wszystko z backupów odzyskać. Nie chciał bym eksperymentować za bardzo. Właśnie próbowałem odpalić i: Loading "installonlyn" plugin Error getting repository data for remi, repository not found Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 A zainstalowałeś to repozytorium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsobczuk Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 Nie... napisz mi proszę jak to zainstalować - jak masz czas. Jak nie masz czasu, to poszperam w necie i dowiem się jak to zrobić. Sorki, ale ie jestem adminem i nie bawiłem się nigdy czymś takim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 należy zainstalować pakiet RPM z linka w moim poprzednim poście, na przykład: rpm -ivh http://remi.collet.free.fr/rpms/remi-release-6.rpm jak mówiłem po instalacji repo ma status disabled w yumie i w niczym nie przeszkadza, więc możesz je mieć bez żadnych obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi