Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Mam taki problem: mam w firmie serwer dhcp - przydziela on adresy z puli prywatnej 10.0.0.0/24 Generalnie działa prawidłowo ale mam 2 laptopy które "nie chcą go słuchać :-)" Jeżeli któryś z tych 2 laptopów zostanie podłączony do sieci w której adresy są klasy 192.168.0.0/24 a potem podłączone do mojej sieci, dhcp nie przydziela IP, bramy i maski sieci temu komputerowi. Jedynym ratunkiem jest ręczne wpisanie adresu IP, i ponowne ustawienie na pobieranie automatyczne. Po tym zabiegujuż wszystko działa, nawet przez kilka tygodni miesięcy dhcp przydziela ustawienia tej maszynie, aż do następnego kontaktu z siecią 192.168.0.0. W czym może tkwić problem? ktoś miał coś takiego. dodam że dhcp działa na fedorze, klient Windows XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 To jest normalne zachowanie, w Windowsie masz coś takiego jak "Napraw" w menu karty sieciowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 To jest normalne zachowanie, w Windowsie masz coś takiego jak "Napraw" w menu karty sieciowej. niestety opcja napraw nic nie zmienia w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 To raczej problem windowsowy. Przenoszę do No Name. A w temacie: może z konsoli "ipconfig /renew" (nie wiem co daje opcja "Napraw". Być może to samo tylko "okienkowo") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 ipconfig/renew również nic nie przynosi. Coś mi się obiło o uszy abym się "pobawił" czasem dzierżawy na serwerze DHCP? czy ktoś może coś podpowiedzieć w jakim kierunku iść i jaki to może mieć związek z w/w problemami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 jest rozwiązanie - napiszę bo jakby ktoś kiedyś miał coś podobnego to znajdzie rozwiązanie. Otóż opcja napraw nie działa... działa połączenie 2 poleceń: ipconfig /release ipconfig /renew ja to zapisałem do pliku siec.bat i wrzuciłem do autostartu na komputerze który miał problem z pobraniem adresu z dhcp. to tyle, temat do zamknięcia i do archiwum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2008 nie wiem, czy jest to rozwiązanie, uważam że rzeczywiście masz problem z dzierżawą adresu, miałem taki sam problem z routerem Linksysa, w ustawieniach przez WWW miał wpisane w czasie dzierżawy "0" (co oznaczało jeden dzień) w praktyce wyszło że klinenci podpięci po kablu do tego routerka bez problemu działają i otrzymują adres, natomiast laptopy po wifi nie otrzymują, wystarczyło zmienić czas dzierżawy na 720 minut, w moim przypadku uważam że winę ponosił firmware który źle interpretował wartość "0", Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi