Karol M.F.K. Napisano Czerwiec 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2008 Widocznie pojawia się jak się ma pełne JDK zainstalowane, a nie tylko JRE. Jeśli nie programujesz w Javie to JRE jest wystarczające. Przecież dałeś link do pakietu developerskiego :> On jest zainstalowany, trzeciej opcji brak. Jre już nie instalowałem, bo wystarczyło symlinka wgrać. Dzięki za pomoc! Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Czerwiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2008 Przecież dałeś link do pakietu developerskiego :> On jest zainstalowany, trzeciej opcji brak. Jre już nie instalowałem, bo wystarczyło symlinka wgrać. No dałem link do strony gdzie jest wiele wersji. Ale pewnie sugerowałem JDK. A co do trzeciej opcji to sobie przypominam teraz, że sobie ztreba ją samemu dodać tym poleceniem /usr/sbin/alternatives i potem ustawić ją jako domyślną. Ale Ciebie w sumie to nie dotyczy bo jak pisałem nie jesteś programistą javy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Czerwiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2008 openJDK przechodzi rygorystyczny test java TCK, co oznacza że openJDK posiada wszystko co jest wymagane przez javę i zachowuje się jak każda inna implementacja javy SE 6. → http://www.jboss.org/feeds/post/java_is_fi...y_free_and_open Czyli teoretycznie z tego co rozumiem wszystko powinno ładnie śmigać na openJDK ? Cytuję z fedoraproject.org: Fedora 9 zawiera OpenJDK 6, implementację open source platformy Java (edycja standardowa). OpenJDK 6 nie jest jeszcze zgodna z Javą, prowadzone są prace nad jej certyfikacją. Fedora będzie śledzić stabilną gałąź OpenJDK 6 Suna. Oryginalne OpenJDK nie dostarcza wtyczki. Pakiety OpenJDK Fedory zawierają adaptację gcjwebplugin, która bezpiecznie uruchamia potencjalnie niebezpieczne aplety w przeglądarce WWW. Wtyczka znajduje się w pakiecie java-1.6.0-openjdk-plugin. *Adaptacja gcjwebplugin nie obsługuje mostka kod bajtowy-JavaScript (LiveConnect), więc aplety używające tego mostku nie będą działać. Eksperymentalna obsługa LiveConnect istnieje w repozytorium IcedTea, ale nie jest gotowa na wdrożenie w Fedorze. *Adaptacja gcjwebplugin nie obsługuje podpisanych apletów. Podpisane aplety będą uruchamiane w trybie dla potencjalnie niebezpiecznych apletów. Eksperymentalna obsługa podpisanych apletów istnieje w repozytorium IcedTea, ale nie jest gotowa na wdrożenie w Fedorze. *Polityka bezpieczeństwa gcjwebplugin może być zbyt restrykcyjna. Aby włączyć zablokowane aplety, wykonaj firefox -g w oknie terminala, aby zobaczyć, co jest blokowane, a potem daj pozwolenie na uruchamianie w pliku /usr/lib/jvm/java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0/jre/lib/security/java.policy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2008 Dokumentacja do F9 była pisana jakiś czas temu, więc info na niej nie jest aktualne. Konkretniej pełna kompatybilność została osiągnięta kilka dni temu. This week the IcedTea Project reached an important milestone - The latest OpenJDK binary included in Fedora 9 (x86 and x86_64) passes the rigorous Java Test Compatibility Kit (TCK). This means that it provides all the required Java APIs and behaves like any other Java SE 6 implementation - in keeping with the portability goal of the Java platform. As of writing, Fedora 9 is the only operating system to include a free and open Java SE 6 implementation that has passed the Java TCK. All of the code that makes this possible has been made available to the IcedTea project so everyone can benefit from the work. The Java TCK is a complex suite of tools and documentation that verifies that Java implementations conform to the Java specification. It consists of more than 80,000 tests and over 1 million lines of code. Czyli w skrócie: -ostatnie paczki z openjdk w fedorze przechodzą rygorystyczny test kompatybilności javy (TCK) -fedora jak na razie jest jedynym distrem posiadającym wolną, otwartą i kompatybilną implementację javy, potwierdzoną oficjalnym certyfikatem suna z tego co pamiętam (sory, ale nie chce mi się teraz szukać artykułów) -test TCK który przeszedł openjdk składa się z ponad 80000 różnego rodzaju testów Czy to oznacza że na openjdk powinno działać wszystko nie wiem (a nawet w to wątpię), ale na pewno oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że jesteśmy na bardzo dobrej drodze aby wszystko działało, i to na dodatek działało out of the box, bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Czerwiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2008 Na dobrej drodze to się zgodzę. Ale aplety na czateria.interia.pl nie działają. Testy na stronach SUN'a też stwierdzają, że mam starą wersję (albo niekompatybilną). Fedorę aktualizuję bardzo często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi