Skocz do zawartości

Bash: Skrypt Do Backupu, Problem

morsik

Rekomendowane odpowiedzi

Chce mieć jedno archiwum, prostym kosztem jednego pliku. Zautomatyzowane ;)
??? Dalej nie rozumiem.
#!/bin/bash

INFILE=/home/waldo/tar.in.file
OUTFILE=/home/waldo/backup.`date +%Y%m%d`.tar.gz

cat /dev/null > ${INFILE} # czyszczenie pliku z nazwami plików do backupu
find /etc -maxdepth 1 -type f -name "*" >> ${INFILE}              # tylko zwykłe pliki, bez podkatalogow z /etc
find /etc/yum.repos.d -type f -name "*" >> ${INFILE}              # do tego pliki zwykłe z /etc/yum.repo.d
find /var/log  -maxdepth 1 -type f -name "messages*" >> ${INFILE} # do tego pliki z maską messages* z katalogu /var/log
# itd itd itd mozna sobie dopisać co tam się jeszcze podoba;)

tar -T ${INFILE} -cjvf ${OUTFILE}
rm ${INFILE}

Wydaje mi się, że to jest jeden plik/skrypt odwołujący się do tylko jednego pliku wejściowego i generujący tylko jeden plik wyjściowy. Zawartość pliku wejściowego można dowolnie określić (kwestia zapoznania sie np. z find, zapewno inny sposób też się znajdzie), jest zawsze aktualna, bo na bieżąco tworzona.

Jeśli to nie jest to o co ci chodzi, to ja się poddaje :blink:

@WalDo: chodzi mi o to co napisałeś w skrypcie właśnie, ale to musi być uniwersalne, a nie wdubowane w skrypt.

@Adi1981: Tak można i robić, ale wtedy mogę zrobić backup których nie potrzebuję tak bardzo przez co wielkość tarballa się powiekszy, a Twoim sposobem nie da się zrobić maski, czyli gdzieś dać gwiazdkę (np. /mnt/Dane/*.iso)

Wiem, wiem. Jest to zagmatwane, no ale nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć ;)

(...)ale to musi być uniwersalne, a nie wdubowane w skrypt.
Wybór listy plików dla uproszczenia i przejrzystości możesz wydzielić do innego pliku i traktować go tak samo jak plik ze zbiorem ścieżek/masek. Możesz również w takim pliku umieścić właśnie ścieżki wraz z maskami i odczytując kolejne linie tego pliku podawać je jako parametr do polecenia find w skrypcie, bo find sprawuje się chyba całkiem nieźle również w postaci np.
find /var/log/m* -type f
find /var/log/m* -maxdepth 0 -type f

Pierwsza linijka to wyszukanie zwykłych plików z maską m* w /var/log i podkatalogach.

Druga linijka to wyszukanie tylko zwykłych plików o masce m* w /var/log bez schodzenia do podkatalogów.

Jednak dalej to jest problemem, ponieważ zależy mi wpisać poprostu:
/etc/*

a mieć wynik ze wszystkimi podkatalogami, a Twój przykład nie daje tej możliwości :|

Nie to żebym sie upierał przy mojej wersji ale nie ma znaczeń czy wpiszesz /etc czy też /etc/* tak sobie sprawdziłem na prostych przykładach

Pozdr