maestro Napisano Lipiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 Witam ponownie! Po instalacji Fedory 9 napotkałem pewnien problem, a mianowicie News Ticker nie chce mi zapamiętywać dodatkowych źródeł, które mu za każdym razem dopisuje. Po kombinacjach wykasowałem domyślny wpis o KDE i wsadziłem na to miejsce swoje zródło, ale na tym się skończyło, bo kolejne źródła które dopisuję nie są pamiętane po restarcie. Zaznaczam, że zrobiłem upgrade do najnowszego, stabilnego KDE, czyli bodajze 4.0.5 - jednak to też nie pomogło. Czy ktoś może zetknął się z podobnym problemem? Podejrzewam, że można sobie z tym poradzić edytując plik konfiguracyjny, jednak nie mogę za cholere znależć tego pliku. Czy ktoś może wie gdzie on się znajduje? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 Jeśli dobrze rozumiem NewsTicker jest z KDE4, może to poprostu jakiś bug? Też takie miałem, np. z Amarokiem, że nie zapisywał playlist i dodanych mediów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2008 Powinien być w .kde/share/config/knewstickerrc o ile dobrze pamiętam. A problem jest w tym że przy wylogowywaniu zapewne pada Ci plasma i nie zapisuje ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Lipiec 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2008 No wlasnie nie wiem czy mi pada plasma, bo chyba inne ustawienia zostają... No ale ten news ticker nie bardzo. No nic - dzis wieczorem bede probowal. A tak w ogole to moze lepiej zainstalowac KDE 4.1 beta 2 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2008 imho... ? lepiej. Najlepiej dodać repozytodium kdeforge i z niego zainstalować kde 4.084 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Sierpień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 Wczoraj bawiłem się znowu newstickerem i znalazłem rozwiązanie problemu, a pewnie przyda się nie tylko mnie, więc pisze: Ogólnie spotykanym problemem jest, że w Fedorze 9 z KDE 4 news ticker nie zapamiętuje dodawanych do niego źródeł RSS, a klikanie po każdym restarcie i dopisywanie źródeł to porażka. Ja zrobiłem tak: jak podał kolega Adi1981 w katalogu ~/.kde/share/config/ jest plik knewstickerrc. Jeśli go nie ma to zmieniając jakiekolwiek ustawienia np. kolorów news tickera plik ten powinien się utworzyć. U mnie tak się stało. Dalej wyedytowałem ten plik i jest tam linia w której jest jeden tylko adres stronki z rss'em (pierwszy wklepany w GUI news tickera). Należy dopisać kolejne adresy po przecinku i nie robić w tej linii żadnych spacji. Wypróbowane empirycznie No i zadziałało, z tym że jak to w linuksie. Jakoś ku$^a nie do końca, bo wrzuciłem tam ze 7 adresów, a widać tylko 4 - z tym ze 3 ostatnie pochodziły z jednej strony więc może jakiś chwilowy problem z tą stronką. Nie miałem czasu jeszcze z tym posiedzieć więcej, ale może dziś jak wrócę do domu to jeszcze coś napiszę. Pozdrawiam i ma nadzieję że się przyda. PS1. Może zna ktoś jakieś inne, lepsze rozwiązanie?? PS2. Proszę forumowiczów o wypowiedzi na temat używanych przez nich "czytaczy" rss'ów. Jakie polecacie, jakich nie itp. Ja próbowałem na przykład kilku wyżej ocenianych ze strony kde-look.org i ogólnie to lekka porażka, możliwości konfiguracyjne ograniczone mocno, albo wyświetla tylko 25 newsów, a w źródłach z kilku stron jest powiedzmy 100. Po cholere jest możliwość dodawania kilku stron jak i tak wyświetla się tylko maksymalnie 25?? No właśnie takie kwiatki. Piszcie czego używacie!! Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi