Skocz do zawartości

Aktualizacja Systemu (f9)

Linkas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj postanowiłem po raz pierwszy zaktualizować system (takim programem okienkowym"Aktualizacja systemu" nie za pomocą yuma). A ponieważ aktualizacji było ponad 300 trochę mi się to dłużyło, a w międzyczasie potrzebna mi była pełna przepustowość mojego łącza internetowego więc anulowałem aktualizacje. Po wszystkim spojrzałem na dysk i nie wiem ale chyba ta aktualizacja zabrała mi ok. 200Mb miejsca na dysku. W programie nie doszło do instalacji aktualizacji tylko do ściągnięcia ok 100,, więc pomyślałem, że to może te nie zainstalowane aktualizacje gdzieś zalegają mi na dysku nieusunięte podczas aktualizacji.

Gdzie one zostały zapisane na dysku(w jakim katalogu)?

Zgadza się jest tam moje 295Mb, ale nie mogę ich usunąć-brak dostępu. Co robić? Czy re rpm-y są zainstalowane. Czy jak włącze aktualizacje to program zacznie mi je ściągać jeszcze raz, czy zacznie od tego momentu w którym skończył. Jak wszystko ściągnie to mi zainstaluje te rpm-y których teraz nie mogę usunąć?

Gdzie one zostały zapisane na dysku(w jakim katalogu)?
Domyślnie po zainstalowaniu paczki są kasowane. Żeby po wykonaniu aktualizacji zachować pliki w katalogu podanym wyżej przez kurzawę należy w pliku /etc/yum.conf zmienić opcję "keepcache=0" na "keepcache=1". Polecam "man yum.conf" - wbrew temu co napisano w manualu domyślną wartością zmiennej "keepcache" jest zero, przynajmniej w Fedorze chyba od wersji 7.

Co robić?
Po pierwsze działać jako root, po drugie przeczytać kolejny manual → "man yum". Zwróć uwagę na opcję "clean packages". Jeśli nie chcesz kłopotów z yumem, to korzystaj z niego również do czyszczenia cache'a.