Sand-fly Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Witam ! Używam już dość długo linuksa ale muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie udało mi się skompilować żadnego programu zawsze instalowałem przez yum albo rpm. Zaciekawił mnie ten program ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać. http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_detail.php?id_item=1072 Jeżeli ktoś ma chwilę żeby dać mi jakieś wskazówki to będę wdzięczny. Pozdrawiam, S-f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Ja zrobiłem taki szybki przegląd i obawiam się, że kompilacja nie będzie prosta. Przede wszystkim, program jest od dawna nieaktualizowany co może spowodować konflikty albo z gcc4.3, albo z nowymi plikami nagłówkowymi. Poza tym wymaga biblioteki FWF (Free Widget Foundation), której nie ma w repozytoriach i którą również należałoby ręcznie przekompilować. To z kolei się nie uda, gdyż w pewnym momencie kompilacji wyskakuje: In file included from RegExp.c:27: /usr/include/regexp.h: In function ‘compile’: /usr/include/regexp.h:132: error: ‘regex_t’ has no member named ‘buffer’ /usr/include/regexp.h:133: error: ‘regex_t’ has no member named ‘allocated’ /usr/include/regexp.h:133: error: ‘regex_t’ has no member named ‘buffer’ Co może oznaczać, że plik regexp po prostu kiedyś wyglądał inaczej, a teraz zaszły w nim jakieś zmiany. Zapewne dałoby się to poprawić ale to wymagałoby prawdopodobnie niezłej zabawy z kodem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi