Korda Napisano Lipiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2008 Jakiś czas temu obraziłem się Network Managera, i zacząłem się łączyć z sieciami bezprzewodowymi za pomocą poleceń z konsoli. Wszystko było fajnie, aż do wczoraj. Otóż poszedłem do mojego kolegi z laptopem, tam próbowałem się połączyć z jego siecią, ale nie chciało zadziałać dhcp - dhclient napisał, że "network is down" (połączenie BYŁO - jestem tego pewien) i bezskutecznie próbował pobrać adres. W końcu po kilku próbach się poddałem i odpaliłem Network Managera - ten już sobie poradził. Pomyślałem, że to wina sieci kolegi, jednak dzisiaj rano kiedy próbowałem się połączyć z siecią w domu miałem dokładnie ten sam problem (a nigdy wcześniej się nie pojawił)... Sprawdziłem wszystko po kilka razy, a polecenia które normalnie potrzebowałem do połączenia się z siecią w domu miałem zapisane pliku tekstowym (i go uruchamiałem jak chciałem się połączyć z tą siecią), więc nie ma mowy o błędzie... Nie grzebałem też ostatnio w niczym co mogłoby coś namotać... Żeby uprzedzić pytania, normalnie łączyłem się tak: sudo ifconfig wlan0 up sudo iwconfig wlan0 essid "Wireless-G Router" key 3133353739 sleep 3 sudo /sbin/dhclient wlan0 i wszystko działało... Czy ma ktoś pomysł co się dzieje z moim laptopem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2008 Aktualizowałeś może system w ostatnim czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korda Napisano Lipiec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2008 Aktualizowałeś może system w ostatnim czasie? Nie... Nie mam bladego pojęcia czemu przestało nagle działać - nie kojarze niczego mającego wpływ na system co bym robił w ciągu ostatnich kilku dniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi