rafaello20 Napisano Lipiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2008 Witam, mam taki problem, mianowice: Uruchomiłem sambę z kilkoma użytkownikami, utworzyłem kilka grup w /etc/group w otoczeniu sieciowym udostępnione katalogi są widoczne zakładając,ze dany katalog to grupa przypisałem do niej wlaśnie użytkowników i problem jest właśnie w tym miejscu,ze taki przydział poprzez grupy nie działa dostęp jest mozliwy, jezeli przy opcji "valid user " dopisze użytkownika proszę o podpowiedz co nalezy zrobic aby mozna było dokonac przydziału dostępu do katalogów-grup ??????? dziękuje z góry, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2008 zakładając,ze dany katalog to grupa przypisałem do niej wlaśnie użytkownikówBłędne założenie. Nie wiem skąd w ogóle taki pomysł, że katalog to to samo co grupa. Utwórz grupę, daj uprawnienia do katalogu dla grupy, dodaj użytkowników do grupy a potem "valid users = @grupa". Nie sprawdzałem osobiście, ale sądząc z opisów w "man smb.conf" i w samym pliku "smb.conf" powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Lipiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2008 Utwórz grupę, daj uprawnienia do katalogu dla grupy, dodaj użytkowników do grupy a potem "valid users = @grupa". Nie sprawdzałem osobiście, ale sądząc z opisów w "man smb.conf" i w samym pliku "smb.conf" powinno działać. Słuchaj straszych (na foruum) a zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi