Skocz do zawartości

Publiczne Ip, Fedora Core 5

diaz

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem maila ze podobno.. :) od dzisiaj juz mam publiczne IP, teraz musze to skonfigurowac. Dostalem ip, maske, brame, 2x dns. Jako ze ten zaszczyt spotkal mnie po raz pierwszy mam pytanie jak to skofigurowac?

Przechodze do:

System->Administration->Network

Wybieram Edit odnoszacy sie do eth0. W zakladce General wpisuje: Address (adres ip), Subnet mask (maska), Default gateway address (brama), tak jak podano mi. Zamykam okno Ethernet Device.

Nastepnie przechodze do zakladki DNS i tam wpisuje: Primary DNS, Secondary DNS.

Przechodze do zakladki Hosts i tam wpisuje:

publicznyAdresIP     nazwakomputera.localdomain     nazwakomputera

efekt jest taki ze IP rzeczywiscie mam nowe, ale dopki mialem wewnetrzene to mialem internet, teraz tez powinienem miec a nie mam.. Nawet nie moge pingowac tego komputera z innych ktore do niedawna byly z nim w sieci lokalnej (bycmoze on juz nie jest, ale raczej powienien byc).

Moze to zabrzmi głupio, ale co to znaczy, że masz publiczne IP? ISP dostał 1000 adresów i rozdzielił na userów? W takim razie czemu nie dostajesz adresu automatycznie (DHCP czy cos w tym stylu). A może po prostu nadal jesteś w sieci prywatnej tyle, że Twój dostawca przesyła Ci ruch przychodzący na ten jeden ze swoich adresów zewnętrznych? Ogólnie takie rozwiązanie, że klient sobie musi coś skonfigurować, żeby mógł coś pingnąć jest dość ciekawe.

Włącz DHCP czy czego tam używałeś dotychczas, zobacz czy nie dostaniesz lokalnego IP, jeśli dostaniesz to sprawdź czy połączysz się z samym sobą wpisując swoje 'zewnętrzne' IP

pozdro

masz racje tez mysle ze tak powinno byc ze mam IP przykladowo:

127.0.0.1 czyli localhost

192.168.3.23..itd jako IP sieci lokalnej

82.423,43,1 itp jako IP zewnetrzne

I ze po uruchomieniu w sieci moge sie poslugiwac tym drugim (no i pod ost), natomiast w internecie widziany jestem pod ostatnim. Niestety pamietam dokladnie ze jak nic nie konfigurujac, zrestartowalem komp i uruchomilem to sprawdzilem ifconfig jaki ma i byla tylko informacja o pierwszych dwoch wpisach, natomiast jak wszedlem na strona ktora mi pokazywala IP to ciagle bylo widac IP routera przez ktory przed statycznym IP sie laczylem, a nie IP statyczne ktore wykupilem - slowem (_wogole_ → w ogóle) ORT jakby nie wykryl ze dostaje statyczne IP...

A może po prostu nadal jesteś w sieci prywatnej tyle, że Twój dostawca przesyła Ci ruch przychodzący na ten jeden ze swoich adresów zewnętrznych
tak wlasnie jest tylko to nie dziala....

trudno mi prorokować dlaczego tak jest, ale proponuje jednak na automatycznie przydzielonym adresie (prywatnym/wewnętrznym) postawić sobie coś prostego np. ssh (włącz sobie w usługach i odblokuj port 22/tcp) i spróbować w konsoli połączyć się na <nazwa jekiegoś usera z twojego kompa>@twoje.zewnętrzne.ip

ewentualnie mozesz w momencie kiedy to zrobisz włączyć coś do przechwytywania ruchu (np wireshark) i dla pewności sprawdzić czy ruch wraca (czytaj: czy jak próbujesz sie logować na swój zewnętrzny adres to pojawia sie przychodzący ruch na ssh)

tzn powiem Wam ze ja go uruchomilem jak juz mial teoretycznie przydzielone to IP i to bylo na dhcp i powinien wykryc w takim razie,

przez ssh tez probowalem sie polaczyc ale bezskutecznie (firewall na okres testow wylaczylem)

jak ustawilem to co zwykle w tutoriala

http://fedoraforum.org/forum/archive/index.php/t-1144.html

to mam to IP ale nie mam Internetu i (_wogole_ ? w ogóle) ORT sieci

#WalDo: naprawde mogli pomylic się, zdarza sie to?

Dostalem ip, maske, brame, 2x dns

może byłoby nam łatwiej gdybyśmy je znali (nie wiem na ile proszenie o takie info na forach jest ok, możesz zastąpić końcówki adresów ip x )

jeśli jesteś pewien że wszystko skonfigurowałeś poprawnie (ale co i jak zrobić szukaj raczej na stronach dostawcy czy w mailu) to skontaktuj się z dostawcą płacisz=wymagasz niech udzielą Ci informacji na jakiej zasadzie będzisz działał, jeśli zaś gdzieś popełnili błąd to nie licz na to że ktoś się zorientuje