wikrap1 Napisano Lipiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2008 jak w temacie. Fedorka reaguje na część przycisków takich jak: wyciszenie, zwiększenie/zmniejszenie głośności. W foobarze chciałem ustawić przyciski żeby reagował mi na te przyciski ale jak klikam przycisk (żeby wiedział na c reagować) nie ma żadnej reakcji. Pod windą rozpoznawał przyciski bezproblemowo. System-fedora 9 proszę o pomoc w tej kwestii, co zrobić zeby reagował na te przyciski??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2008 czy możesz tam wstawić przyciski znając ich kody? Wpisz w konsoli xev i naciśnij dowolny klawisz a dostaniesz o nim pełną informację (przykładowo lewy Ctrl to: bla bla Control_L bla bla ) i druga propozycja program xbindkeys, który umożliwia podpięcie dowolnych komend pod klawisze zwykłe, jak i multimedialne tu troszkę o tym ale nie wiem czy foobar daje się kontrolować z lini komend, bo go nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano Lipiec 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2008 Eh no nie działa! komenda xew działa p rzypadku kontrola itp wyskakuje prawidłowo: KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x4600001, root 0x66, subw 0x0, time 2172252, (80,-12), root:(88,84), state 0x4, keycode 37 (keysym 0xffe3, Control_L), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False Ale multimedialne juz troche inaczej eh;/ : KeymapNotify event, serial 31, synthetic NO, window 0x0, keys: 102 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 xbind keys reaguje na przyciski od neta i skrótowe ale na te od muzyki już nie, będę z tym kombinować ale jak ktoś ma gotowe rozwiązanie to bym prosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiniu Napisano Grudzień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 mam dokładnie ten sam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eniac Napisano Grudzień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2008 Podepnę się pod ten temat ponieważ jest on bardzo zbliżony do mojego problemu. Również walczę z konfiguracją klawiszy multimedialnych w moim lapie (inspiron 9400 - gnome - F10). Generalnie działają prawidłowo z jednym małym niedociągnięciem - przyciski zwiększania/zmniejszania poziomu dźwięku mają 25%-owy skok. Chciałbym dodać do tych przycisków jeden prosty parametr - amixer sset 'Master', 0 5%+ - , który pozwoliłby mi na zwiększanie głośności ze skokiem 5%, ale za Chiny nie mogę odnaleźć pliku z mapą klawiszy. W debianie jest coś takiego jak /etc/hotkeys.conf , a gdzie coś podobnego leży w gnomie na F10? Za wszystkie ewentualne pomysły/wskazówki w tym temacie z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Zaraz mnie kto wyklnie temat, ale mam problem z klawiszami multimedialnymi czy dodatkowymi klawiatury. przyciski do odtwarzacza akurat dziaja, ale przyciski takie jak: "word" "excel" "calendar" i kilka innych nie generuja zadnych zarzen. Przy xev tez nic nie pokazuja, jedyna ich aktywnosc zauwazam przy cat /dev/event3 (u mnie klawiatura). Jest jakis sposob zeby wykorzystac te klawisze? niestety jak na razie takiego nie znalazlem. ---- P.S. przepraszam za brak polskich znakow ale mi sie teraz jeszcze coz z ukladem klawiatury stalo ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Macie parę możliwości, ale to słabo rozwijany temat i może nie być tak pięknie jak w windzie. http://lineak.sourceforge.net/ http://kde-apps.org/content/show.php/ReMoo...5dacb31a92d5658 http://freshmeat.net/projects/xbindkeys/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 xbindkeys nie działało (nie wykrywało naciśnięć klawiszy specjalnych. Lineak nie testowałem bo: KeyTouch jest tym o co mi chodziło, jeszcze keytouch editor, pozwala zmapować sobie wszytkie dodatkowe klawisze i przypisać im odpowiednie akcje, po prostu genialne ;] Dzięki wielkie. Tego Keytouch proponuję gdzieś umieścić na widoku dla tych którzy by chcieli sobie ustawić wszystkie klawisze klawiatury ;] ---- No dobra, prawie genialne, bo taki skrót jak cut, paste, copy, power, sleep, log off i kilka innych nie dają się KDE przypisać (i też same od siebie nie działają) bo Qt marudzi że "przycisk który nacisnąłeś nie jest obsługiwany" chyba gnome zainstaluję i sprawdzę czy tam zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 System -> Preferencje -> Klawiatura -> Układy -> Model Klawiatury. U mnie wystarczyło. U kolegi instalowałem jeszcze F9 miał dość "fikuśną" klawiature i F9 sama sobie poradziła, dodam, że była podpięta podczas istalacji. Ja u siebie na F11 zmieniałem i pomogło to co wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 mhm, model klawiatury, tam jest ich dość trochę, a z tego co wybierałem to i tak nie wszystkie przyciski specjalne reagowały ... zastanawiam się kiedy qt przestanie się rzucać że nie obsługuje pewnych zdarzeń (przycisków) bo na xfce, gnome mogę przypisać do każdego przycisku funkcję (po uprzednim ustawieniu w keytouch) co do klawiatury to mam taki wynalazek: Easytouch OMEGA KB-2625 PS/2 http://icomp.pl/produkty.php?sid=klawiatury-41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi