maskaz Napisano Lipiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 Mam kamerke Logitech Quickcam e2500 lsusb daje: 046d:089d Logitech, Inc. Probowalem chyba wszytkiego, najpierw qc-usb i nic, no to gspca i w ogole nie widzi modulu: #modprobe gspca FATAL: Module gspca not found. Pomocy Cheers p.s. zapomnialem napisac: "unable to open '/dev/video0': No such file or directory" p.s. 2: zdebialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 A skompilowałeś chociaż ten moduł gspca :?: Czy chciałeś załadować go licząc e jest od razu wbudowany w jądro Dam ci nieco przewrotną porade ; najnowsze OPENSUSE 11 ma gotowe repozytoria ze sterownikami do kamerek internetowych Nie trzeba ich szukać po necie i kompilować ze źródeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 Zainstaluj sobie repo livna http://rpm.livna.org/rlowiki/ są tam skompilowane skompilowane pakiety z tym modułem (a przynajmniej dla F7 są ) BTW. te sterowniki zostaną włączone do jądra w wersji 2.6.27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Lipiec 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 Od razu wyjazniam ze wiem (mniej wiecej w mysl "wiem, ze nic nie wiem") na czym Fedora stoi Mam repo Livna, stamtad zreszta wzialem moduly. Podczas instalacji qc-usb jak i gspca powinny umiescic mi w /dev video 0 czy tam 1. Tak sie nie stalo. Utworzylem sam, nadalem nalezne prawa, ale vl4 i tak tego nie widzi. Moduly jednego jak i drugiego sie nie laduja, w ogole jak by ich nie bylo. Darek Wl. : myslalem nad kompilacja, jednak wolalem tego uniknac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2008 a uvcvideo próbowałeś ? modprobe uvcvideo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Lipiec 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2008 a uvcvideo próbowałeś ? modprobe uvcvideo Tak Adi probowalem. Troche pozno (w pracy nie mam dostepu) powiem, ze ta kamera nie jest jeszcze wspierana. Przypadkiem trafilem na forum Logitech'a jest tam specialny dzial odnosnie dzialania kamerek na linuksie . Narazie musze sie obejsc smakiem. Nadal niestety nie wiem dlaczego modul nie chcial mi sie zaladowac (moze to wlasnie brak wspierania kamerki?). Dzieki za proby pomocy Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi