Skocz do zawartości

Czy To Fedora Czy Windowsy Czy Sprzęt

milosz_bozenski

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!

mam baaardzo dziwny problem i w sumie nie jestem w stanie powiedzieć czy jest to problem z windowsami, czy z fedorką, czy może z kompem. Otóż problem wygląda następująco i ma dwie postacie:

1) wchodzę na windowsy, powiedzmy że sobie pogram z 30 minut, poużywam flasha i wracam na fedorkę ... loguje się na swój profil, nic się nie pokazuje tylko to charakterystyczne tło z gdm'a, i nic. komp staje. nic nie reaguje

2) wchodzę na windowsy, powiedzmy że sobie pogram z 30 minut, poużywam flasha i wyłączam kompa ... jak chcę włączyć kompa potem, to nic się nie dzieje, diody od dysku i zasilania się świecą, ale nic się nie dzieje, nie można go zresetować ani wyłączyć w cywilizowany sposób (pomaga jedynie wyciągnięcie wtyczki gniazdka i włożenie jej po kilku sekundach z powrotem). wtedy jest ok

czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być nie tak?

konfiguracja kompa: obudowa Antec PerfomanceOne P182 GunMetal, procek: amd athlon x2 64, 2 gb ramu geila, płytka gigabyte MA790X-DS4, zasilacz RADIX Smart 410W

pozdrawiam,

Miłosz

od czasu napisania poprzednich postów nie wchodziłem na windowsy ... po wyłączeniu fedory i kompa, zdarza się, że przy ponownym włączeniu komp nie startuje, diody od dysku i zasialania świecą się ciągle, zauważyłem że dioda na sieciówce miga, ale wolno (nie tak jak przy activity). Więc to jest najprawdopodobniej problem sprzętowy ... tylko co to może być?

Prubuj w kolejności.

1. Spróbuj wszystko przeczyścić - głównie radiatory.

2. Wyjmij jedną kość RAM i popróbuj, potem drogą kość.

3. Podłącz kabelek od CD/DVD do HDD, a ten drugi odłącz.

4. Pożycz od kogoś jakikolwiek pasujący CPU i włóz zamiast tego.

5. Pozamieniaj slotami/portami wszystko co się da, odłącz grafikę, dźwięk i wypróbuj na zintegrowanych (jeśli są) lub innych kartach. Przynajmniej odłącz dźwięk i sieciówkę, routery itp.

Jak to nic nie wykaże to chyba diagnoza Sorrora może być prawdziwa (choć niekoniecznie widoczne)