Skocz do zawartości

Problem Z Fusion Compiz

Amilo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

System, Fedora 9 + gnome

instaluje wszystko wg opisu po tym adresem:

http://www.mephir.net.pl/fedora_compiz_fusion

wszytsko idzie gładko, w momencie uruchomienia "fusion-icon" dostaję biały ekran i zwiech systemu.

Dodam jeszcze, że compiz check pokazał same "ok" jak jest to pokazane na dole w/w opisu w linku.

Czekam na ew. propozycje co dalej zrobić z tym fantem.

Pozdro

Hmmm możliwe, że jeszcze trzeba troszkę poczekać na aktualizację serwera X lub Compiz'a lub czegoś innego powiązanego z tym, ja to miałem tak, że najpierw nie było sterowników do karty graficznej a teraz co trochę wychodzi poprawka :D może w tym przypadku też trzeba poczekać???

Powiedz proszę jakiej firmy masz kartę graficzną bo jak np nVidia to zainstaluj kmod-nvidia a nie tą paczkę ze strony nVidia =/

Tu jest bardzo dokładnie - grafika intel więc nvidia odpada

Fujitsu-Siemens AMILO Pro V2085

[VFY:APED208563H2PL]

Intel Pentium M 1,7

Ekran 15.4" WXGA (1280x800)

System: MS Win XP Home PL

DVD+/-RW

RAM: 512 MB

HDD: 60 GB

Grafika: Intel Graphics Media Accelerator 900

Waga: 2.9kg, 273 x 23/37 x 359 mm

VGA, USB x 4, PCMCIA, LAN, TV-OUT, Modem, WiFi, Fire Wire (IEEE 1394), Czytnik kart,

OK znalazłem więc pokazuję:

"Aby uruchomic nasze Compiz-Fusion(Gnome), wchodzimy w menu Aplikacje -> Narzędzia Systemowe i wybieramy "Compiz Fusion Icon" i w tym momencie powinien odpalić się nam Compiz-Fusion oraz powinna przybyc nam niebieska ikonka ze strzałką koło zegarka. W tym momencie najczęstszym problem jest pojawiający sie biały ekran, ale nie przerażamy się to jest tylko chwilowe ;), zapewne nie możemy w pełni korzystać z Direct Rendering, a więc co dalej, jak pozbyć się białego ekranu. Koniecznym będzie przejście na konsole tekstową(nie restartujemy broń Boże komputera, robimy to korzystając z konfiguracji Ctrl+Alt+F1), logujemy się następnie wykorzystując "top" zabijamy proces o nazwie compiz, teraz już jak powrócimy do naszych okienek(Ctrl+Alt+F7) powinien nasz przeklęty ekran znikł, co prawda teraz za pieknie nie wygląda nasz Desktop, ale umożliwi nam to zaradzenie WSOD. Klikamy na ikonce Compiz-Fusion prawym klawiszem i zaznaczamy opcje "Indirect Rendering" z menu "Compiz Options", a następnie przeładowywujemy Managera okien korzystająć z opcji "Reload Window Manager". W tym momencie powinien nam się załadować Compiz bez białego ekranu, jeżeli jednak taj by sie nie stało korzystamy powtarzamy krok czwarty zaznaczając równiez opcje "Loose Binding"."

http://www.mephir.net.pl/fedora_compiz_fusion

• 2 weeks later...

panowie moze jakis pomysl.

nadal mam bialy ekren po wlaczeniu Indirect Rendering (wlaczone domyslnie, brak mozliwosci edycji) oraz opcji Loose Binding.

grafika - radeon x200 (laptop). poslugiwalem sie http://www.mephir.net.pl/fedora_compiz_fusion , nie instalowalem zadnych sterow.

bede wdzieczny za pomoc, pozdrawiam

wiem ze sprawiaja problem, ale nudzilo mi sie (kolarstwo torowe na olipiadzie ;) ) wiec stwierdzilem ze czyms sie zajme. teraz to juz mi sie nie chce tym bawic - dla mnie liczy sie stabilnosc i niezawodnosc systemu a nie jego haxiarski wyglad ;)

teraz musze sie zabrac za ogarniecie karty wifi (d-link dwl-g650+ , pcmcia) ale i tak dzieki za zainteresowanie

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...