FedoraOn Napisano Październik 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 Nie wiem czy Fedora Core 2 posiada sambe, ale u mnie jest katalog o nazwie samba w /etc/samba a w nim: lmhosts secrets.tdb smb.conf i passwd stworzony przezemnie według instrukcji... Czy to wystarczy i można już zacząć o ile się nie myle konfiguracje pliku? Czy trzeba coś jeszcze doinstalowywać? A jak to już wystarczy to jak i co skonfigurować i co opalić żeby widoczne były kompy z windowsami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x0x00 Napisano Październik 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 od razu zrób update do samba 3.0.7 - polecam w sambie w fc2 jest kilka potknięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 Ok zrobie to natychmiast po tym jak dowiem się w jaki sposób zaktualizować sambe No i przydała by się pomoc na reszte moich pytań... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 System aktualizuje się tymi komendami (pierwszą wykonujemy tylko za pierwszym razem): yum check-update yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 No i już zaktualizowałem sambe... Co dalej mam czynić żeby wreszcie zobaczyć wszystkie kompy z mojej sieci lokalnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 uruchom sambe i uzywaj jakiejs "nakladki" na nia np neighbour czy smb4k to cos na wzor otocznie sieciowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 Albo: kapelusik->ustawienia systemowe->ustawienia serwera->samba w celu konfiguracji, przeglądać możesz później: komputer->sieć->sieć windows->nazwa grupy->komputer Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 Ta Fedora jest jakaś wybrakowana... w ustawieniach serwera: kapelusz>ustawienia systemowe>ustawienia serwera> są pokazane aktywne i nie aktywne procesy. No i nie znalazłem tam samby. Może (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie jest zainstalowana, ale katalog jest. A może poprostu się nie uruchania razem ze startem systemu... A teraz podstawowe pytanie: Jakim poleceniem uruchamia się sambe? A) Czy jest to polecenie: # smb? Czy może # smbd lub smbclient? C) inne polecenie uruchamia sambe... a więc jakie? która odpowiedź jest prawidłowa? Jeżeli C to prosze o podpowiedź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 najlpeiej zeby startowala Ci wraz z sytemem, uruchom program setup z konsoli (albo chyba K-> ustawienia -> ustawienjia serwera -> usługi) i dodaj sambe (smb) jesli nie ma to doinstaluj smbd - to start samby (demona, wczesniej chyba nmbd trzeba uruchomic - dlatego lepiej ustawic by startowala wraz z systemem) smbclient - sluzy do laczenia sie z komputerami np z windowsami (taki klient ala konsolowy-ftp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 Spoko, udało się zainstalować sambe i uruchamia się poleceniem smbd. Ale dalej nie widać innych kompów z sieci. Po wejściu w Kapelusz->serwery sieciowe widać tylko jeden katalog o nazwie "Sieć Widows" a w niej nic nie ma. Podejżewam że trzeba nieco przekonfigurować pliczek /etc/samba/smb.conf ale jak? Który element trzeba zmienić tak aby były widoczne komputery z windowsami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmar Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Musisz wyedytować plik smb.conf i wpisać w nim: [global] workgroup = nazwa grupy netbios name = SERWER interfaces = eth0 192.168.0.1/255.255.255.0 security = SHARE encrypt passwords = no jeżeli OS na NT wpisz yes load printers = No os level = 65 preferred master = Yes [jakis udzial] path = /home/jakis_udzial username = siostra read only = No only user = Yes hosts allow = ALL Jest to bardzo powierzchowny konfig, może nawet nie działa Polecam bardzo fajny opis: http://www.jtz.org.pl/Html/SMB-HOWTO.pl.html lub http://linux.insurgents.net/artykuly/samba.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Październik 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2004 Witam miałem podobną sytuację. U mnie zadziałało po zainstalowaniu firestartera (firewall), prawdopodobnie nie jest ustawiona maskarada. Jak ja wyszedłem z tego założenia to zadziałało. Komputery windowsowe widzi i mogę wchodzic na nie. http://firestarter.sourceforge.net/ Na tej stronie znajdziesz firestartera. PS. Jak piszę coś nie tak to sorry, ale mi tak zadziałało i nie potrzebowałem żadnej samby POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chakjer Napisano Listopad 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2004 bardzo fajna funkcja samby jest include = \sciezka\do\katalogu\%U.conf gdzie %U oznacza nazwe z jaka loguje sie uzytkownik jest to plik konfiguracyjny ktory wlacza dodatkowe ustawienia dla uzytkownika u mnie niektorzy maja katalog download w otoczeniu sieciowym ale dla roznych uzytkownikow sa rozne katalogi na dysku i rozne wartosci co do wielkosci zapisu i tak kazdy uzytkownik logujacy sie moze miec rozne katalogi udostepnione wada tego jest to ze musisz wszytko robic w pliku tekstowym nie da sie tego zrobic ani w swat ani w webmin ale cos za cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.misha. Napisano Listopad 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2004 Czesc, Po instalacji Fedory 1 i 2 ze standardowymi ustawieniami firewall'a samba nie zadziala. Trzeba otworzyc porty, ktorych samba uzywa. Jesli ktos uzywa innego firewalla - jak np. firestarter, nawet nie musi wiedziec, ktore to porty - klika gdzie trzeba w kreatorze i juz. Wygodny konfigurator Samby znajdziecie w KDE w centrum zarzadzania czy jak to sie tam zwie. Fajnie tez rozwiazane to jest w Gnome 2.8 gdzie w folderze komputer widac siec windows od razu (po skonfigurowaniu). Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2004 Po instalacji Fedory 1 i 2 ze standardowymi ustawieniami firewall'a samba nie zadziala. Windows File Server This section contains information related to Samba, software that makes it possible to share files between Linux and Windows systems. samba Browsing of Windows shares (also known as SMB browsing) fails on Fedora Core 3 systems that have the standard firewall configured. This is most easily noticed in the failure of Nautilus to display shares. The failure is due to the firewall disrupting the broadcast mode of SMB browsing, which is Samba's default setting. There are two workarounds: o Configure a WINS server on the network, and set the "wins server" option in smb.conf to the address of the WINS server. o Disable the firewall Warning Depending on your system and network configurations, disabling the firewall can greatly increase the chance of your system being attacked and compromised. Make sure you fully understand the risks before undertaking this step. For additional information, refer to the following bug report: [8]https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=133478 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi