Skocz do zawartości

Sieć Lokalna Przez Dwa Routery.

Ridd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam bardzo złożony problem z konfiguracją sieci lokalnej. Opiszę wszystko dokładnie.

Mam w domu dwa komputery (Zwykły PC i Laptop) które mają dostęp do internetu za sprawą dwóch routerów (Router ADSL Edimax AR-7084A i Router Wireless D-Link Dl-524).

Pomocne będzie to zdjęcie:

Sieć

Jak widać komputer PC jest podłączony bezpośrednio do routera ADSL, a laptop łączy się przez Wi-Fi z Routerem Wireless, który dostaje sygnał od routera ADSL.

Co w związku z tym? Chcę skonfigurować na obydwu komputerach sieć lokalną w celu ustawienia drukarki sieciowej oraz możliwości swobodnej wymiany plików (Z udostępnianiem dam sobie radę). Proszę tylko o wskazówki dotyczące konfiguracji sieci. Dodam tylko, że na komputerze PC mam dwa systemy (Win XP z SP3 i Lunux Ubuntu 8.04). Na laptopie jest tylko Win XP SP3. Chodzi mi o konfigurację sieci tylko pod Windows`a.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Chodzi mi o konfigurację sieci tylko pod Windows`a.

to zalezy jak masz skonfigurowane routery (np tablice rutingu ,dobra adresacja sieci , czy masz gdzies tam dhcp itp) ....

A zauważyłeś Win XP z SP3?

a co w tym jest dziwnego/smiesznego ? bo ja uzywam archaicznego windowsa 2000 .... ? czyzby nie bylo jeszcze sp3 ? czy znowu microsoft daj ciala i cos nie dziala po sp3 ?

Pozdro

AdamS

• 2 weeks later...

Jeśli mogę wtrącić 3 grosze - SP3 jest ale podobno szwankują wtedy modemy Neo a jeśli nawet nie, to i tak jest opinia, że więcej błędów narobił, niz załatał xD <pwnd>

...znowu Microsoft dał ciała...

M$ cały czas daje xD gdyby to przełożyć na swobodniejszy język to wyszłaby katastrofa biologiczna xD

Co do samej drukarki jeszcze, CUPS może być pomocny... ja zrobiłem nową klasę i już coś zaskoczyło, dało się z laptopa wydrukować stronę testową ^_^" myślę, że ma to jakiś sens

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...