maestro Napisano Sierpień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 Witam! Od jakiegoś czasu użytkuje fedorę 9 z kde 4 i jest coraz lepiej, kilka problemów udało mi się przeskoczyć ale jak to z linuksem bywa pojawiły się nowe i postanowiłem napisać tego posta na forum: 1. Od jakiegoś czasu pojawił się problem z czasem w linuksie, zegar śpieszy się o 2 godziny i jak przestawie go na dobrą godzinę to z kolei o 2 godz. poźni się zegar w biosie no i wdrugim systemie, czyli windzie. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić ?? 2. Od jakiegoś czasu, chyba od którejś z kolei aktualizacji zniknęło mi narzędzie do aktualizacji właśnie, to znaczy kiedyś przy uruchomieniu fedory pojawiała się w trayu ikonka sprawdzania aktualizacji albo coś takiego, potem wyskakiwały mi dostępne aktualizacje. Albo sam to wyłączyłem albo jakoś mi zginęło ale teraz przy starcie nie uruchamia się i nie mogę też zlokalizować tego "ręcznie" i odpalić. Czy ktoś wie jak nazywa się ten program, gdzie go znaleźć i jak odpalić ?? 3. Po aktualizacji jądra systemu pasek panelu na którym jest tray, znacze fedory, zegar itp. nie dochodzi do końca ekranu, z prawej i z lewej strony pozostaje trochę miejsca. Czy można to jakos poprawić?? Pozdrawiam użytkowników fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Wałkuski Napisano Sierpień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 1. Od jakiegoś czasu pojawił się problem z czasem w linuksie, zegar śpieszy się o 2 godziny i jak przestawie go na dobrą godzinę to z kolei o 2 godz. poźni się zegar w biosie no i wdrugim systemie, czyli windzie. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić ?? Na Linuksie musisz zaznaczyć, że używany przez Ciebie czas to "czas lokalny", a nie UTC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Sierpień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 Wydaje mi się, że tak mmiałem ustawione, zresztą kombinowałem też z tymi ustawieniami i jakoś nie pomogło. Dzieki za zainsteresowanie, jak wróce do domu to sprawdzę co i jak. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Sierpień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 No i jednak mam włączona opcję UTC, ale nie mam pojęcia jak to wyłączyć. Przez Programy - > Administracja -> Data i Czas widzę że jest check box UTC zaznzczony, odznaczam go i klikam okej, po czym po ponownym uruchomieniu aplikacji jest zaznaczony znowu... Czy ktos wie jak to zmienic? Ewentualnie jakie pliki wyedytowac zeby naprawic problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 (edytowane) No i jednak mam włączona opcję UTC, ale nie mam pojęcia jak to wyłączyć. Przez Programy - > Administracja -> Data i Czas widzę że jest check box UTC zaznzczony, odznaczam go i klikam okej, po czym po ponownym uruchomieniu aplikacji jest zaznaczony znowu... Czy ktos wie jak to zmienic? Ewentualnie jakie pliki wyedytowac zeby naprawic problem? su -c 'setup' podajemy hasło roota -> "konfiguracja strefy czasowej" i odznaczamy UTC odnośnie 2 to nie jestem pewien ale może chodzi o yum-updatesd puplet sprawdź czy masz takie procesy yum-updatesd można uruchomić jako usługę przy bootowaniu z pupletem będziesz musiał się pobawić :] Edytowane Sierpień 12, 2008 przez multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Sierpień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 No wlasnie wyrzuca mi cos takiego: Traceback (most recent call last): File "/usr/share/system-config-date/timeconfig.py", line 116, in <module> runConfig(rc) File "/usr/share/system-config-date/timeconfig.py", line 94, in runConfig timezoneBackend.writeConfig(timezone, utc) File "/usr/share/system-config-date/timezoneBackend.py", line 55, in writeConfig shutil.copyfile(fromFile, "/etc/localtime") File "/usr/lib/python2.5/shutil.py", line 41, in copyfile raise Error, "`%s` and `%s` are the same file" % (src, dst) shutil.Error: `/usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw` and `/etc/localtime` are the same file Probowalem juz przez system-config-time i jest to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi