Skocz do zawartości

Dostep Do Partycji Z Lvm

pawlosck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam dysk na ktorej jest partycja z lvm(logical volume manager). Potrzebuje sciagnac z tego lvm-a killka plikow i nie bardzo wiem, co mam zrobic. Zaczne od tego, ze fedora9 nie czyta tego lvm z tego drugiego dysku, a czyta z dysku systemowego. Najpierw zmienilem w pliku konfiguracyjnym opcje filter na

filter = [ "a|/dev/sda|", "a|/dev/sdb|", "a|/dev/sdc|" ]

, ale nic nie pomoglo.

/dev/sda - dysk systemowy z ktorego czyta lvm i normalnie startuje system.

/dev/sdc - dysk z ktorego musze sciagnac dane i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac

Potem dojrzalem program pvcreate ktory inicjalizuje partycje z lvm, ale z manuala wyczytalem, ze przy calych dyskach musi usunac dane i chcialem sie upewnic, czy jak wydam polecenie "pvcreate /dev/sdc2" nic mi sie nie usunie. Powiedzcie co mam zrobic, zeby przypadkiem tego nie usunac.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo trochę zakręcony ten Twój opis, ale zakładam, że masz działający system Fedora z partycjami pod LVM na dysku /dev/sda.

Twój problem, to zamontowanie istniejącej (choć może uszkodzonej) partycji (jednej lub wielu), które utworzone były na /dev/sdc (również pod kontrolą LVM). Czy tak?

Jeśli system działa, to wklej tutaj wyjście polecenia "fdisk -l" (mała litera "L" jako opcja polecenia).