Skocz do zawartości

Glade, Anjuta, C++

FC4B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z programowaniem okienkowym, nie potrafię sobie poradzić nawet z głupim hello world. W glade tworzę jakiś interface, potem mogę go zbudować ale tylko do C, a chciałbym zrobić wszystko w C++.. gdy buduję w C++ wyskakuje:

Wystąpił błąd przy uruchamianiu programu glade-- w celu wygenerowania kodu źródłowego w C++.
Upewnij się, że glade-- został zainstalowany i umieszczony na ścieżce wykonania.
Następnie spróbuj wykonać polecenie "glade-- <plik_projektu.glade>" w wierszu poleceń.

Nic mi nie wychodzi, niby jest dużo odpowiedzi w necie na forach ubuntu, ogólnie linuksowych ale gdy to czytam wydaje mi się, że moje Glade3 na Fedorze 9 wygląda inaczej niż u nich... Jeśli ktoś mógłby krótko opisać jak zbudowac okienko na Fedorze 9 za pomocą ponoć najprostrzego wxWidgets byłbym baaardzo wdzięczny i na pewno przydałoby się to nie jednemu użytkownikowi Fedory

pozdrawiam

Nic mi nie wychodzi, niby jest dużo odpowiedzi w necie na forach ubuntu, ogólnie linuksowych ale gdy to czytam wydaje mi się, że moje Glade3 na Fedorze 9 wygląda inaczej niż u nich... Jeśli ktoś mógłby krótko opisać jak zbudowac okienko na Fedorze 9 za pomocą ponoć najprostrzego wxWidgets byłbym baaardzo wdzięczny i na pewno przydałoby się to nie jednemu użytkownikowi Fedory

trochę się namieszało, bo raz mówisz o Glade, a raz o wxWidgets; Glade umie robić okienka w GTK, ale do wzWidgets jest klon glada o nazwie wxGlade (możesz zainstalować yumem)

przydałoby się więcej szczegółów - podaj link do tego artykułu i dopisz nam jaką masz anjutę i Glade; jeśli z repozytoriów, to w jakich wersjach masz zainstalowane te dwa pakiety?

Jedynie do czego doszedłem to w anjucie tworzę nowy projekt, otwieram to co stworzylem w glade (czyli plik .glade) i buduję projekt. Następnie poprzez ./configure, make, make install pojawia mi się w katalogu src z projektem program okienkowy w GTK, ale to jest wszystko zrobione w języku C. wxGlade mam zainstalowany ale mało korzystalem z niego, a żadnego pluginu do anjuty chyba nie ma. Napisalem o wxWidgets bo mam najwięcej materiałów dotyczących tego środowiska ale niestety w nich uwzględniona jest tylko współpraca z wxDev-C++. Budowałem okienka na c, ale zależy mi właśnie na c++ więc najbardziej odpowiednie będzie gtkmm oraz wxwidgets.  Anjute mam 2.4.1, glade 3.4.4 oraz 2.12.2. 

metodą prób i błędów jakoś to kiedyś zrobię. Tutoriale z QT oraz Gnome, nie sprawdziły się u mnie, a sprawdzałem prawie każdy który można znaleźć po wpisaniu w google słów kluczowych.

Tutoriale z QT oraz Gnome, nie sprawdziły się u mnie, a sprawdzałem prawie każdy który można znaleźć po wpisaniu w google słów kluczowych.

Jak to się nie sprawdziły?! W anjucie nie da się pracować tak jak VS, spróbuj to zrobić bez IDE, w QT robi się to bardzo łatwo. W KDevelop możesz wybrać projekt QT, który stworzy Ci gotowy prosty program. Możesz go sobie rozbudować i przy okazji zobaczysz jak wygląda kod programu z QT.

Zresztą spróbuj skompilować i uruchomić najprostsze programy

QT4:

#include <QApplication>
#include <QWidget>

int main(int argc, char** argv)
{
       QApplication app(argc, argv);
    QWidget window;
    window.show();
    return app.exec();
}

Gtkmm: