Skocz do zawartości

Laptop-power Off

adarobe

Rekomendowane odpowiedzi

Cze

Jeslem w 99% szczesliwym posiadaczem lapka z Fedorka 8. Wszystko prawie idealnie ale... komputer sie do konca nie wylacza (czarny ekran procesy ulegaja zamknieciu i konczy sie na power off i kaszana pozostaje palec. W sumie zawsze naciskalem przycisk zasilania i w ten oto sposob komputer by wylaczany (robie tak juz od roku). Ale cos mnie podkusilo i postanowilem pogrzebac w necie sr...ie (cytat z francuskiego numeru ;-) ). Wiem jak dziala wyszukiwarka google i znalazlem kilka porad o dpoisywaniu acpi=off, o komenach shutdown, halt itp itd. Ale to wciaz nie dziala. Dziisiaj wygrzebalem informacje, ze mozna spradzic po logach co jest nie tak (nie jestem zbyt biegly w administracji Fedora choc systematycznie staram sie ja poznawac ). A oto wyniki:

[root@localhost ~]# cat /var/log/Xorg.0.log.old |grep EE

(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER

(EE) intel(0): I830 Vblank Pipe Setup Failed 0

Wygrzebalem w internecie, ze byl to BUG (koniec roku 2007) ale nie znalazlem na niego w necie rozwiazania. Czy jest to problem z wylaczaniem komputera czy moze cos jeszcze ...??

Nadmienie jeszcze, ze laptek jest roczny (nie ma ''normalnego'' BIOSu). Jak go kupowalem na windzie wylaczal sie bezproblemowo (winda na nim byla moze z 2 dni :-) )

Gnome 2.20.3

Pros

Masz zaktualizowane jajko/system? Acpi powinno być włączone, bo w końcu masz laptopa. Sprawdź czy masz włączonego demona acpid poleceniem /etc/init.d/acpid status . Jaki masz bios. Standardowo do wyłączania służą, shutdown -h now , halt , poweroff . Możesz spróbować wymusić twardy halt, czyli halt -f .

Masz zaktualizowane jajko/system? Acpi powinno być włączone, bo w końcu masz laptopa. Sprawdź czy masz włączonego demona acpid poleceniem /etc/init.d/acpid status . Jaki masz bios. Standardowo do wyłączania służą, shutdown -h now , halt , poweroff . Możesz spróbować wymusić twardy halt, czyli halt -f .

Dzieki za podpowiedzi ''thof''

I tak ... kiedys probowalem shutdown, halt, poweroff nie dawalo to pozadanych rezultatow. Mimo tego sprobowalem jeszcze raz - nie dzialaja. Ciekawe jest to, ze po halt -f to system siadl calkowicie i pozostal mi na ekranie terminal z tapeta - nie moglem nic zrobic jak tylko nacisnac przycisk zasilania. sprawdzilem demona acpid - jest wlaczony. Ps. powinienem aktualizowac jajko ? Aktualnie mam kernel 2.6.26.3-14.fc8

A propo w /etc/acpi/events/power.conf znalazlem wpisy:

# ACPID config to power down machine if powerbutton is pressed, but only if

# no gnome-power-manager is running

event=button/power.*

action=/etc/acpi/actions/power.sh

Jaki to laptop? To jest na pewno bug w systemie i raczej ciężko będzie samemu coś z tym zrobić... Na Twoim miejscu zrobiłbym upgrade do F9 i update biosu laptopa. Jeśli nadal będzie to samo to chyba pozostaje tylko zgłosić na bugzille. W googlach można sporo znaleźć rozwiązań, ale właśnie każde jest inne jak np. dopisanie acpi=force nolapic do opcji kernela czy dopisanie do pliku /etc/default/halt linijki rmmod snd-hda-intel itp. U mnie do niedawna system nie zamykał, kiedy wpisywałem halt. Niestety od zawsze wyłączanie czy hibernacja była problemem w linuksach.