DyM32 Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 witam postanowiłem zakończyć przygodę z windą no i po przeczytaniu forum fedory wybrałem właśnie ten system , probklem jednak w tum że po zainstalowaniu nie mam pojęcia jak połączyć się z netem mam kablówkę z multimedii i modem motorola ale że jestem lamą w tym temacie to moja przygoda kończy się w momencie odpalenia systemu i dalej nic proszę o pomoc może jest to wyjątkowo prosta sprawa bo na mandrece neo+ odpaliłem bez problemu jak i na red hacie ale tamte systemy nie przypady mi do gustu szukam czegoś lepszgo i bardziej stabilnego z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 A to jest modem na USB czy na eth? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DyM32 Napisano Październik 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 modem motorola SB 5100 na USB ale ma również wejscie na sieciówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 A jak miałeś podłączonego windowsa ? USB czy net ? Jakie parametry dostałeś od swojego providera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Jesli mozesz podlaczyc go na Eth to powinno wystarczyc (w Gnome) Menu -> Ustawienia systemowe -> Network. Mysle, ze tam juz sobie poradzisz- powinno dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DyM32 Napisano Październik 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 klikam teraz z xp i mam takie parametry w właściwościach połączenia przez DHCP adres ip 81.190.137.5 maska podsieci 255.255.240.0 brama domyślna 81.190.137.1 gdzie to powpisywać aby działało poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 Przeciez kolega Ci wyzej napisal... nie radzisz sobie w tym okienku od konfiguracji networka ?? Czy nie mozesz znalezc tego ?? <?> Ej i jak jest dhcp to sie wpisuje IP [?], nigdy z sieciami do czynienia nie mialem, ale cos mi sie wydaje ze serwer dhcp sam ip ustawia klientom [?] tak? Ps. To moje przypuszczenia, jak ktos ma czas to moglby mi łopatologicznie wytłumaczyc dhcp... miloby bylo.. z gory thx.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DyM32 Napisano Październik 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 witam raz jeszcze odpaliłem tę konfigurację dhcp powpisywałem wszystko tak jak mam w xp to znaczy adres ip maskę podsieci bramę serwer dhcp i nawet te dwa adresy dns i dalej nic nie mam też głosu ale to jakoś narazie mi nie przeszkadza bo i na to przyjdzie czas może ma ktoś jakieś sugestie może nie zainstalowałem jakiegoś pakietu?lub może muszę zainstalować to wszystko od nowa bo jakiś czas temu kiedy sie zabierałem za fedorę to po instalacji na tym samym kompie był dźwięk a teraz niestety brak kiedy miałem neo+ to bez problemu uruchamiałem je na mandrece , red hacie czy knopiksie a tu takie cyrki się zdzieją kurcze może coś zwaliłem przy instalce? prosze o jakieś wskazówki i ewentualna pomoc procesor athlon 2.6xp płyta gł. asus a7n8x-x reszta raczej nie ma znaczenia z góry dzięki za pomoc zapomniałem dodać że po skonfigurowaniu tego networka mam niby status ACTIVE no i na tym koniec netu nadal nie ma ale dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Październik 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2004 możesz jeszcze spróbowac wpisac nazwę pod jaką występuje Twój komp w siecii o ile w niej jesteś. Pewno ją podałes jak zakładali Ci sieć. Twój komp ma ją określona na serwerze łączącym. Przy włączonum DHCP na serwerze działa on tak, że sprawdza nazwę użytkownika, numer karty sieciowej kompa i nadaje Ci samodzielnie IP. Jeżeli wpisujesz numer Ip to wtedy nie możesz ustawić dynamicznego DHCP tylko dajesz opcję stałe IP. Zobacz w Windzie, czy masz ustawiony stały numer IP, czy też DHCP. Jak masz DHCP to wywal numer IP z ustawień i dodaj tylko bramę i maski. IP wtedy dostaniesz z serwera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi