Skocz do zawartości

Zawieszanie Się Systemu

redelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo przepraszam za zawracanie głowy i za ewentualne głupiutkie pytanko.

Jest server na Fedora 2 ( wiem wiem to stara wersja ) i co 2-3 dni sam się zawiesza.

Wszystko przestaje działać poczta DNS DHCP. Jak go wyłączą na siłę i ponownie się uruchomi to wszystko działa na kolejne kilka dni.

Niestety Fedory nie znam i nie wiem gdzie mogę szukać jakiś logów systemowych bo nie ma czegoś takiego jak /var/log/syslog czy innych.

Nie wiem czy to nie przypadkiem problem z dyskiem , bo jak robię du -sh /home/* to właśnie wtedy się zawiesza nie dochodzi do końca z pokazaniem

katalogów wszystkich użytkowników.

Pomóżcie proszę jak i gdzie mam szukać logów w FC i jak mogę sprawdzić dysk /home ( badblocks ?)

Dzięki za info

Redelek

Bardzo przepraszam za zawracanie głowy i za ewentualne głupiutkie pytanko.
To o co pytasz to podstawy systemu. Nikt Ci tu raczej kursu nie urządzi.

W skrócie:

nie ma czegoś takiego jak /var/log/syslog czy innych.
Jest - /var/log/messages, chyba, że ktoś wyłączył logi systemowe :ph34r:

jak robię du -sh /home/* to właśnie wtedy się zawiesza nie dochodzi do końca z pokazaniem

katalogów wszystkich użytkowników.

A może po prostu długo liczy? Parametr "-s" podaje tylko podsumowanie. Przy dużej ilości katalogów i plików to może potrwać ładny kawałek czasu bez żadnych objawów na ekranie. Na jakiej podstawie oceniasz, że system sie zawiesił?

jak mogę sprawdzić dysk /home ( badblocks ?)
"man fsck"

To o co pytasz to podstawy systemu. Nikt Ci tu raczej kursu nie urządzi.

W skrócie:

Jest - /var/log/messages, chyba, że ktoś wyłączył logi systemowe :ph34r:

A może po prostu długo liczy? Parametr "-s" podaje tylko podsumowanie. Przy dużej ilości katalogów i plików to może potrwać ładny kawałek czasu bez żadnych objawów na ekranie. Na jakiej podstawie oceniasz, że system sie zawiesił?

"man fsck"

Nie no troszkę pojęcia mam, ale nie z FC. Tu wszystko jest inaczej albo ja naprawdę ślepy jestem.

Po czym poznaję że się zawiesza?. Przestaje działać sieć (internet ) poczta i dns DHCP.

Do komputera nie można się zalogować ani ssh, ani przy nim samym ( czarny ekran ).

To jest dla mnie oznaka zawieszenia systemu :)

Oki dzięki będę szukał dalej :)

Spróbuj pokombinować z parametrami przy bootowaniu.

Crashes/Hangs

* For boot related issues we need as much info as possible, so removing quiet from the boot flags should be the first thing to ask for.

* Slowing down the speed of text output with boot_delay=1000 (the number may need to be tweaked higher/lower to suit) may allow the user to take a digital camera photo of the last thing on screen.

* Booting with vga=791 (or even just vga=1 if the video card won't support 791) will put the framebuffer into high resolution mode to get more lines of text on screen, allowing more context for bug analysis.

* initcall_debug will allow to see the last thing the kernel tried to initialise before it hung.

* There are numerous switches that change which at times have proven to be useful to diagnose failures by disabling various features.

* acpi=off is a big hammer, and if that works, narrowing down by trying pci=noacpi instead may yield clues

* nolapic and noapic are sometimes useful

* nolapic_timer can be useful on i386; on x86_64 this option is called noapictimer

* Given it's new and still seeing quite a few changes, nohz=off and/or highres=off may be worth testing. (Though this is kernel 2.6.21 and above only)

* If you get no output at all from the kernel, sometimes booting with earlyprintk=vga can sometimes yield something of interest.

* If the kernel locks up with a 'soft lockup' report, booting with nosoftlockup will disable this check allowing booting to continue.

* If the kernel locks up really early, booting with edd=skipmbr or edd=off may help

* The system can hang because the clock isn't running properly, see System clock runs too fast/slow

* Sometimes the system can hang because it is looking for nonexistent floppy drives. See Boot pauses probing floppy device

* Sometimes multiple options are needed, e.g. clocksource=acpi_pm nohz=off highres=off

* Try to narrow down the options needed to the absolute minimum. This helps the kernel maintainers find the underlying problem.

* If it hangs after "Freeing unused kernel memory: 280k freed" you might have glibc.i686 when your processor is not capable of i686. Replace it to glibc.i386 and be sure the "i686" and "nosegneg" directories are deleted.

http://fedoraproject.org/wiki/KernelCommon...C_Card_adapters