(BigFan)! Napisano Październik 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2008 chcialbym zaladowac u siebie na kompie dwa moduly: - sony_laptop.ko - sonypi.ko sony_laptop.ko jest juz dodany do jądra: [16:39:32 ]#lsmod | grep sony sony_laptop 31389 0 ale jest on wylaczony. Swiadczy o tym to "0" na koncu. Czy moj wniosek jets poprawny? jesli tak, to jak wlaczyc taki modul? Co do modulu sonypi.ko, to chce go dodac do jądra: [16:40:54 ]#modprobe -l | grep sony /lib/modules/2.6.26.6-49.fc8/kernel/drivers/misc/sony-laptop.ko /lib/modules/2.6.26.6-49.fc8/kernel/drivers/char/sonypi.ko czyli oba moduly sa ladnie dstarczone z moim jądrem. Chce dodać sonypi.ko: [16:46:43 ]#modprobe /lib/modules/2.6.26.6-49.fc8/kernel/drivers/char/sonypi.ko FATAL: Module /lib/modules/2.6.26.6_49.fc8/kernel/drivers/char/sonypi.ko not found. [16:46:53 ]#modprobe sonypi.ko FATAL: Module sonypi.ko not found. Podobny efekt otrzymuje gdy chce dodac sony_laptop.ko (tak tylko dla testow, bo jest on juz przeciez dodany.) Co z tym robic?Jak odpalic te moduly? Moje Dane: F8 Sony Vaio VGN-FE28h uname -r -> 2.6.26.6-49.fc8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2008 Ehh... moduły dodaje się bez rozszerzenia. modprobe sonypi Jeśli moduł jest załadowany to znaczy że działa. Cyfra 0, nie oznacza czy jest właczony czy nie, tylko (chyba) ile innych modułów go używa. W każdym razie: moduł załadowany == moduł włączony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2008 tylko (chyba) ile innych modułów go używa.Potwierdzam "chyba" można usunąć → man lsmod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2008 No właśnie nie byłem pewien, bo była tam liczba w kolumnie Used By, i nazwy innych modułów, ale przy niektórych mam np. 3 i nie mam żadnych nazw modułów, dlatego napisałem "chyba" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi