Skocz do zawartości

Fedora 8 Procesy

josepmorales

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to tak biore monitor systemu-procesy. Działa tego kupa, które mogę zostawić a które nie są mi potrzebne do laptopa ? No i te które są bezużyteczne a zajmują ram. Wszystkie są uśpione.

Procesy: pamięć [mb]

X 20,6

wnck-applet 4,5

yum-updatesd 7,0

/usr/bin/sealer 9,8

udevd 1,6

setroubleshootd 7,6

restorecond 9,8

puplet 9,2

pulseaudio 1,2

nm-applet 1,6

nautilus 17,6

mixer_pplet2 3,5

metacity 3,5

geweathet applet-2 3,8

gnome-volume-manager 1,1

gnome-system-monitor 5,9

gnome-settings-demon 10,8

gnome-session 3,6

gnome-panel 9,7

gconfd-2 2,1

fast-user-switch-applet 3,1

evoluation-alarm nofty 1,6

evoluation-data server 1,4

battstt- applet 1,8

No to teraz do sedna.Chce je uruchamiać jak będa mi potrzebne a nie żeby chodziły cały czas. Które są zbędne ? Co to np. jest usług X, wnck-applet , yum updatesd ( czy musi działać uśpiony?), user bin sealer itd. Moze znjdzie się jakaś dobra dusza co mi to wytłumczy.

Dodtatkowo jeżeli chce powiększyć partycje na której stoi fedora to przy resajzie np. spod windowsa przez partition magic ( bo cos mi gparted partition editor się nie uruchamia) dane zostaną usunięte czyli partycja z fedorą pojdzie w czystke czy może tylko powiększy się obszar partycji z fedorą i zamiast np. 13 GB będzie mi wyswietlać 25 GB ale z danymi które są już na tej partycji???

OK widze że nie można resize zrobić na ext 3 gparted się włoączył :)

Możliwe że powtórzyłem temat jednak data poprzednich była 2004 ( procesy) słbo opisane.

O i jeszcze potrzebuję sprawdzić które procesy w danym momencie są sktywne. Bo jak pisałem rozłącza mi połączenie internetowe jak ściągam przez torrenta. Będzie to dobrze widoczne w konsoli jak wpisze top? A ale chciał bym jednocześnie widzieć aktywne procesy razem z transferem (da się to zrobić ) ?

I jeszcze czy da się aby np. polecenie iptables -L zapisywalo wszystko w czasie rzeczywistym do loga ?

i to samo się tyczy polecenia top ?

proponuję użyć polecenia "top" lub "ps -All" i przeanalizować sobie wyniki, to że masz sporo domyślnych procesów włączonych nie oznacza, że będą zżerały Ci pamięć ram. Czemu qparted nie uruchamia się? Spróbuj zrobić tak aby uruchomił się;)

[root@localhost ~]# ps -all

F S UID PID PPID C PRI NI ADDR SZ WCHAN TTY TIME CMD

4 S 0 3158 3143 0 80 0 - 568 select pts/0 00:00:02 top

4 R 0 3396 3379 0 80 0 - 1120 - pts/1 00:00:00 ps

Nic tu nie widze :)

top - 12:22:25 up 1:38, 2 users, load average: 0.30, 0.29, 0.22

Tasks: 122 total, 2 running, 120 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu(s): 8.4%us, 2.3%sy, 0.0%ni, 88.0%id, 1.3%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st

Mem: 481088k total, 468796k used, 12292k free, 2144k buffers

Swap: 538140k total, 5960k used, 532180k free, 177100k cached

No widać że mi chyba zjada pamieć .

Jak Ci tak bardzo te procesy przeszkadzają to możesz wywalić yum-updatesd, puplet, geweathet applet, gnome-volume-manager. Jak nie używasz NetworkManagera to nm-applet także możesz killować, podobnie z procesami setroubleshootd i /usr/bin/sealer jeśli masz wyłączonego SELinuksa. Pulseaudio też może nie jest konieczne, ale to już Twój wybór. Jakby się uprzeć to właściwie każdy proces można usunąć :) np. X'y jak nie chcesz korzystać z pulpitu. Jak chcesz wiedzieć co dany proces robi wystarczy, że wpiszesz jego nazwę w google w jednym z pierwszych linków na pewno znajdziesz opis.

EDIT: jak wydasz polecenie ps -aux to będziesz miał kolumnę z procentowym udziałem każdego procesu w pamięci (%MEM). Pokaż jeszcze co daje free , chociaż widzę, że masz 0,5gb pamięci i system korzysta z cache'a to chyba coś nie tak jest...

Jak Ci tak bardzo te procesy przeszkadzają to możesz wywalić yum-updatesd, puplet, geweathet applet, gnome-volume-manager. Jak nie używasz NetworkManagera to nm-applet także możesz killować, podobnie z procesami setroubleshootd i /usr/bin/sealer jeśli masz wyłączonego SELinuksa. Pulseaudio też może nie jest konieczne, ale to już Twój wybór. [/b]Jakby się uprzeć to właściwie każdy proces można usunąć :) np. X'y jak nie chcesz korzystać z pulpitu. Jak chcesz wiedzieć co dany proces robi wystarczy, że wpiszesz jego nazwę w google w jednym z pierwszych linków na pewno znajdziesz opis.

No tak google tylko słabo sobie radzę z angielskim :) a po naszemu to mało pisze.

[root@localhost ~]# free

total used free shared buffers cached

Mem: 481088 475060 6028 0 15536 207352

-/+ buffers/cache: 252172 228916

Swap: 0 0 0

Aj ta fedora dla kogoś zielonego to początki są trudne.

A jak byś troche opiał za co są odpowiedzialne procesy pogrubione ?