nowy2008 Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Witam mam FC9 i problem z yum: komunikat błedu: [root@localhost ~]# yum CRITICAL:yum.cli:Błąd konfiguracji: Parsing file failed: File contains no section headers. file: file:///etc/yum.conf, line: 1 '\xef\xbb\xbf[main]\n' tresc pliku /etc/yum.conf: [main] cachedir=/var/cache/yum keepcache=0 debuglevel=2 logfile=/var/log/yum.log exactarch=1 obsoletes=1 gpgcheck=1 plugins=1 metadata_expire=1800 installonly_limit=2 # PUT YOUR REPOS HERE OR IN separate files named file.repo # in /etc/yum.repos.d problem pojawił się gdy edytowałem plik yum.conf, jednakże po wystąpieniu tego błędu wykasowałem wpis i powróciłem do wersji pierwotnej (którą przedstawiłem powyżej) Mam pytanko czy da się to jakoś naprawić?? a może można odistalować yuma i zainstalować na nowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 file: file:///etc/yum.conf, line: 1 '\xef\xbb\xbf[main]\n'[/i] Przed nagłówkiem "[main]" masz trzy znaki (kody hex: ef bb bf) niewidoczne w edytorze, ale widoczne dla parsera. Jeśli przed "[main]" jest pusta linia to ją usuń. Usuń też linię z "[main]" i wpisz ją ponownie ręcznie. Z jakiego edytora korzystasz? Umiesz korzystać z vi może? [EDIT] Tak dla pewności, że się nie mylę to wstaw tutaj wyjście polecenia od -hc /etc/yum.conf Tylko wstaw to między znaczniki [codebox][/codebox] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy2008 Napisano Grudzień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 niebylo zadnej pustj linii, no ale pomyslalem sobie ze stowrze nowy pliczek yum.conf i przepisze z palca tresc:) i cale szczescie ten manewr sie udal juz yum mi nie sypie bledami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Wystarczyłoby tak jak pisałem usunąć tylko 1. linię i wpisać na nowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi