Noctivivans Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Witam W jaki sposób można zmieniać jasność ekranu w laptopie wymienionym w temacie? Wszystkie (prawie) porady, dot. jasności, jakie znalazłem, nie działają, ze względu na brak grupy (tak to rozumiem) procesów /proc/acpi/video . Działa co prawda zmiana jasności przy użyciu nvclock, ale każde wywołanie nvclock zostawia w pamięci proces-zombie. Poza tym, odnoszę wrażenie, że nvclock używa innej techniki zmiany jasności, niż jest zalecana - inaczej wygląda obraz po zmianie jasności nvclock, a inaczej po zmianie przed startem systemu (klawisze funkcyjne jasności działają w biosie - i w setupie, i podczas ładowania) Karta graficzna to Nvidia GeForce Go 7400. System to Fedora 10 preview, ale w innych dystrybucjach też nie było tego procesu. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoś buga na bugzilli (bugzilla.redhat.com), że nie ma /ptoc/acpi/video Być może coś przeoczyli w Preview, albo może Twój laptop nie jest w pełni obsługiwany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noctivivans Napisano Listopad 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoś buga na bugzilli (bugzilla.redhat.com), że nie ma /proc/acpi/video Być może coś przeoczyli w Preview, albo może Twój laptop nie jest w pełni obsługiwany. Dziękuję za szybką odpowiedź. Podejrzewam, że mój laptop nie jest wspierany, bo po załadowaniu modułu video pojawił się katalog o takiej nazwie, ale pusty. Sprawdziłem właśnie livecd Kubuntu 7.04, i też był pusty katalog. Jeśli laptop jest niewspierany, to gdzie mogę to zgłosić? na http://bugzilla.kernel.org/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Najprawdopodobniej tak. Chociaż tu zgłosił bym też na bugzillę X, czy gdzieś w to miejsce też i podlinkował do buga który dasz na bugzilli kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noctivivans Napisano Listopad 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 Tak też zrobię. Dam znać, jak uda mi się coś zdziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2008 daemon acpid w ogóle działa ? w /etc/acpi/ zdefiniowany odpowiedni event dla klawiszy przyciemniania/rozjaśniania ? Jak odpalisz acpi_listen i wcisniesz Fn+FX to coś pokazuje ? Jeśli tak, to wydaje mi się że powinno to być całkiem łatwe do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noctivivans Napisano Listopad 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2008 acpi_listen nic nie pokazuje dla tych klawiszy, co powinien (czyli fn+f8 i fn+f9), przy np. nf+f1 pojawia się ^[OP ,ale przy samym f1 pojawia się ten sam symbol. zawartość /etc/acpi/: /etc/acpi/actions: lm_ac_adapter.sh lm_battery.sh lm_lid.sh power.sh /etc/acpi/events: lm_ac_adapter lm_battery lm_lid power.conf video.conf Nie modyfikowałem domyślnych skryptów. Acpid uruchamia się przy starcie systemu. EDIT: link do bugzilli z opisanym problemem: http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=12015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi