mcaron Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 Witam... z Fedora 2 param sie juz od ponad 2 miesiecy i poki co skutecznie odganiam natretne mysli by zostawic wszelkie nauki, grzebania w googlach i wrocic do "starego" systemu bo jednak cos w tym LINUX jest... tyle wstepu. Do rzeczy, prosze o pomoc w kilku kwestiach, mianowicie: 1) Najwazniejsze, uzywam konta root do codziennej pracy... slyszalem, ze to nie jest dobrze. Ba! niektore programy nawet nie chca mi pod tym kontem dzialac (np. IRC). Nie twierdze, ze robie dobrze.. gdyby ktos mogl mi tylko wytlumaczyc: - dlaczego to takie istotne? - jak (o ile to mozliwe) przywrocic konto Roota do stanu po instalacji w celu stworzenia normalnego konta uzytkownika i uzywania systemu tak jak Pan Bog przykazal. 2) logowanie. Musialem w ustawieniach z logowaniem cos pokrecic bo: - komputer w momencie zalogowania sie musi odczekac ok 2 - 5 minut az system wstanie. (po tym jak wpisuje login i pass). - jak kilkne na zamknij system to za pierwszym razem pokazuje mi sie "Sesja zostaje zapiana" a za drugim razem tylko sie wylogowuje. - gdzie sie ustawia jakie programy maja sie ladowac przy starcie systemu? czy ktos ma liste programow niezdbednych do sprawnego dzialania Fedora? 3) drukowanie w Open Office Chodzi o to, ze poprawnie zainstalowana drukarka, ktora drukuje normalnie np. strony WWW podczas drukowania z edytora tekstow nie drukuje wszystkich spacji (laczy wyrazy po prsotu). Drukarka: HP 3820 4) czy ktos wie jak zrobic, zeby sloneczko z KADU bylo obok zegarka (w tzw. trayu)... to samo jest ze SKYPE.... po prostu wylazly poza panel i nie potrafie ich tam spowrotem przeniesc. chyba tyle... z gory dziekuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Pytanie 1: Korzystanie z systemu spod roota nie jest zalecane z przyczyn bezpieczenstwa. Mozna tu wymienic takie rzeczy jak np. przypadkowe usuniecie waznego pliku, katalogu. Z przywroceniem konta roota to stanu po instalacji, hmm. Ciezka, a raczej niemozliwa sprawa, chyba ze zrobiles backupa Konto normalnego uzytkownika strorzysz poleceniem adduser (czy tez jak wolisz useradd)- wiecej o tym poleceniu dowiesz sie w man. Jesli wolisz zrobic to w interfejsie graficznym, to Menu -> Ustawienia systemowe -> Users and Groups (w Gnome). Pytanie 2: Nie za bardzo orientuje sie co jest z pierwszymi 2 podpunktami, ale jesli chodzi o programy do uruchamiania, to nie ma jakichs scisle okreslonej listy potrzebnej do dzialania Fedory. Wiadomo, ze nie usuniesz np. kernela, czy innych podstawowych skladnikow systemu. A reszta to kwestia tego, do czego ma sluzyc system i gustu. Jesli nie chcesz, zeby cos nie startowalo razem z systemem masz kilka mozliwosci: -skompilowac kernel bez tego (uslugi, moduly), -usunac program (jesli nie jest Ci on w ogole potrzebny), -wylaczyc usluge na danym runlevelu w Menu->Ustawienia systemowe->Ustawienia serwera->Uslugi (jak sama nazwa wskazuje, tyczy sie uslug of course), -poustawiac programy, ktore chcesz dodatkowo uruchomic przy starcie danej sesji w Menu->Preferencje->Sesje (dodawanie), -/etc/rc.d/rc.local Z tym sloneczkiem Kadu nie wiem, probowalem ale nie moglem go przesunac- nie wiem jak Tobie sie to udalo Mam nadzieje ze choc troche pomoglem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Ad 4) Sloneczko kadu pokazuje sie poza panelem, jesli program zostanie uruchomiony przed utworzeniem panela. Osobiscie uruchamiam ten program recznie po starcie systemu, ale jesli koniecznie chcesz by automatycznie ci sie uruchamial, musisz pogrzebac w pliku w pliku sesji i przestawic kadu i skybe by sie uruchamialy na samym koncu i poprawic numeracje. Dla gnome jest to ~/.gnome2/session, dla kde nie mam pojecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaron Napisano Październik 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Sloneczko kadu pokazuje sie poza panelem, jesli program zostanie uruchomiony przed utworzeniem panela. Akurat chyba nie... wywalilem (_wogole_ → w ogóle) ORT KADU i SKYPE z tej listy, ustawilem numeracje. Uruchomilem KADU recznie i nic to nie dalo. Nadal sloneczko z KADU jest poza panelem i nie da sie tego tam umiescic. Z przywroceniem konta roota to stanu po instalacji, hmm. Ciezka, a raczej niemozliwa sprawa, chyba ze zrobiles backupa Czyli co... instalka od nowa? wylaczyc usluge na danym runlevelu w Menu->Ustawienia systemowe->Ustawienia serwera->Uslugi (jak sama nazwa wskazuje, tyczy sie uslug of course), A czy ktos wie jakie uslugi wystarcza do dzialania komputera w domu? (czyli internet w podstawowym zakresie?) Mam nadzieje ze choc troche pomoglem. Nawet nie troche Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Czyli co... instalka od nowa? Propouję chwilkę poczekać i zainstalować od razu FC3 . Ja mam u siebie taki bajzel, że pewnie będę musiał robić formata... ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi