Skocz do zawartości

Newbie: Samsung Q310

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio wzielo mnie jakos na "powrot" do Fedory (kilka dystrybucji od mojego ostatniego spotkania minelo). Mam laptopa Samsung Q310, ktorego uzywam glownie podczas studiow (openoffice, wifi, firefox) + jako odtwarzacz filmow/mp3, wiec stwierdzilem - czemu nie?

Zanim jednak zaczne sie przerzucac (bedzie to najprawdopodobniej za jakis miesiac, czyli juz Fedora 10) chcialbym dowiedziec sie - czy moga wystapic jakies wieksze problemy sprzetowe? Czy ktos moze ma w/w laptopa lub probowal na nim instalowac Linuksa?

Podajac wazniejsze specyfikacje:

Intel C2D 8600

GeForce 9200M GS

4GB Ramu

Nie ukrywam, ze najbardziej "boje sie" problemow z karta graficzna... ktos moze mial okazje sie bawic z seria 9*00M na laptopach?

Czy bedzie mozliwosc bez wiekszych problemow zmapowania klawiszy funkcyjnych, tak aby dzialaly zgodnie z zalozeniem (np: przyciemnianie, rozjasnianie ekranu)?

Zalezy mi rowniez na szybkim i bezkonfliktowym polaczeniu wifi - przyznam sie szczerze, ze nie obslugiwalem nigdy tego na linuksie (wczesniejsze doswiadczenia z komputerem stacjonarnym), wiec nie wiem jak sytuacja wyglada. User-friendly plug and play?

Dziekuje z gory za pomoc!

Przepraszam, jesli nieodpowiednia sekcja forum, ale chyba "sprzet" pasuje najbardziej...

Pozdrawiam,

Theriel

Co do grafiki to nie powinno być problemów - zarówno na otwartym sterowniku nv jak i zamkniętym nvidia z repozytorium rpmfusion. Podstawa systemu powinna działać normalnie. Klawisze funkcyjne też się powinno dać zmapować (u mnie np. na asusie udało się praktycznie wszystkie zmapować). Nie podałeś natomiast jaką masz kartę wifi - ciężko na czuja stwierdzić czy zadziała ootb czy trzeba się będzie pomęczyć, zależy też do jakich sieci się podpinasz (open/wpa/wep) - ogólnie większość powinna działać, ale... zdarza się że coś w teorii mającego działać nie działa :) Network-manager powinien się tym w miarę łatwo zająć, ale w rzeczuwistości dopóki się nie zainstaluje i nie sprawdzi samemu to się człowiek nie przekona. A najlepiej pobierz sobie livecd z preview fedory 10 i sam sprawdź co i jak działa.