Skocz do zawartości

Wylogowanie Innego Użytkownika Zalogowanego W Systemie

Ravczy

Rekomendowane odpowiedzi

Za pomocą jakiej komendy mogę wylogować użytkownika zalogowanego w systemie.

[root@lnx01 ~]# who

root pts/0 2008-11-15 10:43 (192.168.0.14)

root tty7 2008-11-11 09:58 (:0) <-- tego użytkownika chce wylogować z systemu

Niestety nie mam możliwości zrobienia bezpośrednio na komputerze. Mam możliwość komunikacji tylko z konsoli.

Mogę jeszcze ewentualnie połączyć się przez VNC, ale na pulpicie zauważyłem, że pojawił się jakiś błąd i zniknęły paski. Są tylko same ikonki.

Jak masz konsolę to może najprościej po prostu skillować główny proces użytkownika? Najlepiej jakoś w miarę bezpiecznie, żeby procesy ładnie wygasły. Np. przez zasymulowanie rozłączenia linii czyli

kill -HUP <numer procesu>

W ostateczności -TERM.

Swoją drogą to jakaś masakra: na roota jesteś zalogowany na zdalnej maszynie, w trybie graficznym i jeszcze próbujesz się tam dostać przez VNC. Aż się prosi o włamanie :ph34r:

Jak masz konsolę to może najprościej po prostu skillować główny proces użytkownika? Najlepiej jakoś w miarę bezpiecznie, żeby procesy ładnie wygasły. Np. przez zasymulowanie rozłączenia linii czyli
kill -HUP <numer procesu>

W ostateczności -TERM.

Swoją drogą to jakaś masakra: na roota jesteś zalogowany na zdalnej maszynie, w trybie graficznym i jeszcze próbujesz się tam dostać przez VNC. Aż się prosi o włamanie :ph34r:

To jest komputer w sieci lokalnej (5 kompy) działa jako serwer do gry i nie ma kontaktu ze światem. Jako że nie mam dostępu do mieszkania sąsiada, którego nie ma :) to muszę jakoś sobie poradzić :)