lukasz87 Napisano Listopad 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 Witam mam nastepujący problem, jestem poczatkujący wiec proszą o wyrozumialość Posiadam laptopa HP dv6625ew zainastlowałem Fedore (moj pierwszy linux od 2 dni;) ) i w momecie gdy chce włączyc efekty pulpitu wywala mi sie taki kumunikat Desktop effects could not be enabled Pomyslalem wiec ze to sprawa sterwnikow wiec zainstalowalem linvy według tego -> http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=204756 Sterowniki sa ale nadal nic oprócz tego ze podczas uruchamiania fedory pojawia sie logo nvidii Ktoś miał podobny problem ?? dodam ze po instalacji sterowników firefox zaczal plynnie przewijac strony(chociaz tyle bo wcześniej slajdy sie robily). Moja karta to 8400gs dorzuce jeszcze xconf moze ktos mial taki problem # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" # keyboard added by rhpxl Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1280x800" HorizSync 31.5 - 50.0 VertRefresh 56.0 - 65.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy działa 3D - np: poleceniem glxinfo | grep render W linku który podałeś w sekcji "files" były trzy wpisy, Ty masz dwa Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/drivers" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Na forum Nvidii niektóre problemy rozwiązywano wyłączając logo nvidii, np: Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "True" Option "NoLogo" "True" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Jak widzisz jest tutaj jeszcze dodatkowa opcja DisableGLXRootClipping" "True" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz87 Napisano Listopad 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 glxinfo | grep render niestety nie chodzi 3d i edycja Xorg o nowe wpisy nie przyniosła rezultatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 Podaj jakie masz zainstalowane pakiety rpm -qa | grep xorg-x11-drv-nvidia rpm -qa | grep kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz87 Napisano Listopad 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 Rozwiazanie okazalo sie bardzo proste wysarczylo dorzucic repozytoria linvy usunac zaistalowane wczesniej sterowniki i polecenie yum install kmod-nvidia wszystko rozwiazalo Sorki za niepotrzebne zamieszanie PS moze ktos wie jak sie ten cube uruchamia ciekawi mnie jak to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2008 Poczytaj sobie tu i przeszukaj forum. Jeśli chodzi Ci wyłącznie o kostkę, to w gnome masz aktywator "Efekty pulpitu" i kostka powinna być. Rozbudowane bajery to już compiz-fusion, ale poczytaj o nim wcześniej na forum - zdarzało się że nie działał on dobrze (np: kostka była cała biała). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz87 Napisano Listopad 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 Dzieki za pomoc juz wszystko rozwiazane i chodzi jak nalezy, compiz naprwade robi wrazenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi