meping Napisano Listopad 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 Witam, Pojawił się problem z którym nie mogę się uporać. otóż kilka dni temu zdaje się po aktualizacji jajka (automatycznej) przestał działać tryb graficzny. Jestem w zasadzie do tego przyzwyczajony, więc zalogowałem się na konsoli tekstowej, zapuściłem skrypt Nvidii do kompilacji nowych modułów i myślałem, że jak zwykle skończy to sprawę. Niestety wykoczył błąd kompilacji. Ponieważ nie miałem czasu się bawić odpaliłem system na starym jądrze. Potem jeszcze sprawdzałem czy nie ma na stronach Nvidii nowszej wersji skryptu, ale niestety nie. Tak komputer działał parę dni, a dziś po kolejnym starcie kaplica - tryb graficzny nie stratuje na żadnym jądrze. Co więcej, nie startuje też na karcie graficznej zainstalowanej na płycie (po wyjęciu Nvidii). Nie mam już pomysłu gdzie szukać. Dysk się nie zapchał, wszystkie procesy prócz trybu graficznego działają jak trzeba. Ma ktoś jakiś pomysł? P.S. odpalenia instalera z flagą --update też już próbowałem... ;-( Pozdrawiam meping Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Listopad 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 Ja updatuje wszystko przez (_yum'a_ → yuma) ORT a sterowniki z Nvidii instaluje zawsze z ręki. Nigdy nie miałem z tym problemów pod Fc9 Miłem problem jak stery Nvidii instalowałem pod Fc8 z Liviny przez (_yum'a_ → yuma) ORT. Załatwiłem ten problem prosto, poczekłem na F9 i zainstalowałem system to na czystym dysku :-). Własnie jest Fc10 zatem ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meping Napisano Listopad 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 [...] Załatwiłem ten problem prosto, poczekłem na F9 i zainstalowałem system to na czystym dysku :-). Własnie jest Fc10 zatem ..... to dla mnie nie jest rozwiązanie. Nie mam teraz czasu na budowę tego systemu od nowa, a siedzi w nim raid z danymi, baza danych programu księgowego, istotne dane firmowe. Do tego to moja główna stacja robocza... ehh... ;-( pzdr meping Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meping Napisano Listopad 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 [...] wyjęciu Nvidii). Nie mam już pomysłu gdzie szukać. Dysk się nie zapchał, wszystkie procesy prócz trybu graficznego działają jak trzeba. Ma ktoś jakiś pomysł? P.S. odpalenia instalera z flagą --update też już próbowałem... ;-( Pozamiatane. Piszę już z tego jeszcze przed chwilą niesprawnego systemu. Pomogło doinstalowanie pakietu kmod-nvidia, czyli yum install kmod-nvidia. Mam nadzieję, że problemy się skończyły definitywnie, chociaż cały czas się zastanawiam, dlaczego oryginalne stery nvidii nie chciały się skompilować... ;-O pzdr meping Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 ...chociaż cały czas się zastanawiam, dlaczego oryginalne stery nvidii nie chciały się skompilować... ;-O Przejrzyj sobie /var/log/nvidia-installer.log. Czy odinstalowałeś najpierw sterowniki do starszego jądra poleceniem: NVIDIA-Linux.....run --uninstall, zakładam że kernel-headers i kernel-devel zaktualizowały się wraz z jądrem. [Edycja] Sorki - odinstalowanie (lub nie) sterowników nie powinno mieć wpływu na kompilację, być może na livnie/rpmfusion dostępna jest wersja beta sterowników - które są nowsze, ale wyszukiwarka download drivers nvidii ich nie pokazuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi