JanBielanski Napisano Listopad 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2008 Witam Na wstępie wnoszę poprawki do tego postu, bo widzę, że chyba napisałem niezrozumiale... Mam problem z montowaniem plyt CD/DVD w Fedorze 10, problem pojawia się gdy: - płyta jest porysowana i wymaga dłuższego oczytu przed zamontowanie - poprzednia płyta została źle odmontowana itp. - w innych przypadkach - trudno okreslić przyczynę Poczatkowy komunikat błędu to najczęściej: Brak płyty w napędzie , ale ja wiem, że ona tam jest. Potem można osiągnąć więcej informacji w postaci takiego komunikatu: Zamontowanie położenia nie jest możliwe Cannot invoke CheckForMedia on HAL: org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. Próba zamontowania płyty poleceniem: mkdir /mnt/plyta mount /dev/cdrom /mnt/plyta Kończy się niepowodzeniem, występuje to tylko gdy wystąpią poprzednie błędy. Przerwanie pracy procesu mount, nawet spod (_root'a_ ? roota) ORT poleceniem: kill -9 {pid} kończy się niepowodzeniem, przy restarcie komputera też sypie błędami, że nie mógł zakończyć ale restartuje. Płytę udaje się zamontować tylko po restarcie komputera!!! Przelogowanie itp. nie daje efektów... Wracając do komunikatu wnioskuję, że przyczyną wszelkiego zła jest polityka bezpieczeństwa SELinux i tutaj się pojawia moje pytanie: Jak zmienić politykę bezpieczeństwa? Ewentualnie jak wyłączyć montowanie użądzeń przez HAL i montować nośniki wykorzystując polecenie mount lub odpowiednie wpisy w fstab? Po błędnym odmontowaniu płyty sprawdziłem co się stanie po usunięciu plików: rm /media/.hal* Niestety ta operacja nie przyniosła, żadnych rezultatów. Po wystąpieniu błędu z problemem w zamontowaniu położenia, ponowne zamontowanie jakiejś płyty jest możliwe dopiero po restarcie komputera. Mój system to Fedora 10 x86_64 i Windows XP x64 A komputer: Płyta główna: AsusP5N-E SLI Procesor: Intel Core 2 Quad 2.4Ghz Karta graficzna: GeForce 8600 GTS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2008 Pierwsza sprawa - proszę korzystać z właściwych znaczników. Listingi umieszczamy pomiędzy znacznikami [code][/code] (jeśli są w miarę krótkie, do 15 linijek) lub między [codebox][/codebox] (dłuższe teksty). Zapoznaj się z → BBCode HelpCytat(JanBielanski @ 26 Nov 2008, 20:30 ) <{POST_SNAPBACK}> Próba zamontowania płyty poleceniem mkdir /media/dvd mount /dev/dvd /media/dvd Jeśli wpisujesz to tak jak tu na forum, to nic dziwnego, że się zawiesza, bo próbujesz tworzyć 4 katalogi, z których /dev/dvd nie dość, że istnieje, to jeszcze jest linkiem do urządzenia blokowego Cytat(JanBielanski @ 26 Nov 2008, 20:30 ) <{POST_SNAPBACK}> kończy się zawieszeniem konsoli (Ctrl+Z)Nie rozumiem o co tu chodzi :lammer: Wciskasz Ctrl-Z żeby zawiesić konsolę? Ctrl-Z wysyła działający program w tło. Do programu możesz wrócić poleceniem "fg".Cytat(JanBielanski @ 26 Nov 2008, 20:30 ) <{POST_SNAPBACK}> (...)montować nośniki wykorzystując polecenie mount (...)Punkty montowania twórz raczej w /mnt niż w /media - z /media korzysta HAL. Sprawdź czy nie ma jakichś ukrytych plików w /media - powinien być tylko ukryty .hal-mtab o zerowej długości (oczywiście pod warunkiem, że wszystkie urządzenia są odmontowane). U mnie wygląda to tak: [root@waldo ~]# ls -la /media razem 20 drwxr-xr-x 2 root root 4096 lis 26 17:15 . drwxr-xr-x 28 root root 4096 lis 26 17:15 .. -rw-r--r-- 1 root root 0 lis 26 17:15 .hal-mtab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanBielanski Napisano Listopad 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Problem rozwiązany, niestety po najprostszej lini czyli dopisek do parametrów startowych jądra w grub.conf: selinux=0 Więc wynika, że problem powoduje polityka bezpieczeństwa do usługi HAL. Niestety perspektywa grzebania w tym nie nastawia mnie optymistycznie. Więc bedzie mniej bezpiecznie, ale lepiej działająco... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi