WombaCik Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 jak zainstalowac zrodla kernela z rpm ? skompilowalem sobie kernel sciagniety z kernel.org i dziala jak nalezy, ale za to nie dziala np ndiswrapper. wiem ze to wina innego kernela niz domyslny fedory, wiec pomyslalem ze przekompiluje sobie wlasnie ten "fedorowy" z potrzebnymi mi opcjami. problem w tym ze nie wiem jak sie dobrac jego do zrodel. mam sciagniete na dysku kernel-2.6.27.5-117.fc10.src.rpm ale nie idzie tego nijak zainstalowac - znanymi mi metodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Chcesz zainstalować jądro czy źródła? (źródeł się nie instaluje) Jeśli chcesz mieć ndiswrapper to wykonaj poprostu: yum install ndiswrapper (paczka jest w repozytorium RPMFusion) Szukanie naprawdę nie boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WombaCik Napisano Listopad 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 chce sie dobrac do zrodel, a skoro sa w rpm, to dlatego mysle ze trzeba je jakos "zainstalowac" a jak sie ndiswrappera instaluje to wiem, tyle ze nie dziala z kernelem z kernel.org, dlatego chce zrekompilowac kernel ktory sstandardowo jest w fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Nie rozumiem... to dlaczego nie zainstalujesz ndiswrappera z repo i nie uruchomisz kernela fedorowego? Przecież i tak ściągnąłeś źródła kernela fedorowego (po co - nikt nie wie...). Jeśli chcesz móc kompilować moduły jądra to instalujesz kernel-headers i kernel-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WombaCik Napisano Listopad 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Nie rozumiem... to dlaczego nie zainstalujesz ndiswrappera z repo i nie uruchomisz kernela fedorowego? bo na zwyklym, takim po instalacji nie dziala hibernacjia, wstrzymywanie, regulacja janosci matrycy i regulacja predkosci procesora. i wiem ktore dokladnie opcje w konfiguracji kernela musze zaznaczyc ze by powyzsze dzialalo. Sciagam kernel z kernel.org, po kompilacji jest ok ale nie dziala modul ndiswrappera co jak wnioskuje jest spowodowane tym ze "czysty" kernel czyms sie rozni od tego co jest w fedorze, nie wiem, chociazby wersja. Dlatego chce dostac sie do zrodel dokladnie tego kernela co jest standardowo po instalacji, skompilowac go z kilkoma dodatkowymi opcjami - mi potrzebnymi - co wg mojego toku myslenia zaowocuje tym ze bedzie dzialac to co ja chce + nie bedzie problemow z ndiswrapperem i podobnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Żeby przekompilować fedorowy kernel musisz ściągnąć paczkę kernel-...src.rpm, instaluje się normalnie jak inne paczki - rpm -i. Wtedy możesz przekompilowywać, źródła znajdą się w /usr/src/kernels (lub w ~/rpmbuild jeśli wcześniej zainstalujesz i ustawisz rpmdevtools) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Listopad 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Generalnie skorzystaj z tego: Building_a_custom_kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WombaCik Napisano Listopad 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Generalnie skorzystaj z tego: Building_a_custom_kernel no o to mi chodzilo, tyle ze zatrzymuje sie w sekcji Build the New Kernel , a konkretnie to na poleceniu: rpmbuild -bb --with baseonly --without debuginfo --target=`uname -m` kernel.spec pracuje okolo 15 minut i wywala: make: *** [.tmp_vmlinux1] Error 1 błąd: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.rcWOq6 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.rcWOq6 (%build) polecenie to uruchamiam jako zwykly user, o ile dobrze zrozumialem do zdanie: Do Not Build Packages as root. Building packages as root is inherently dangerous and not required, even for the kernel. The following instructions allow any normal user to install and build kernels from the source packages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi