Skocz do zawartości

Aktualizacje Security Z 7-12-2008

Wywern

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu dzisiaj aktualiacji security i restarcie systemu niestety mam dwa dziwne objawy:

- pierwszy taki, że PackageKit nie łączy się z serwerem aktualizacji i daje komunikat

A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient, see message bus configuration file (rejected message had interface "org.freedesktop.PackageKit.Transaction" member "GetUpdates" error name "(unset)" destination "org.freedesktop.PackageKit")

- a drugi jest taki, że jeszcze przed restartem zainstalowały się poprawki błędów, i teraz na dialogu wyłączenia KDE 4.1 zamiast opcji wyloguj, wyłącz, zrestartuj pozostał tylko wyloguj

Niestety jestem zbyt słaby żeby to poprawić, możecie mi pomóc?

Witam

Podpisuję się pod postami kolegów, u mnie (Fedora 10 x86_64) także po zassaniu dzisiejszej aktualizacji przestało poprawnie działać dodawanie i usuwanie pakietów, a także zarządzanie usługami i konfigurator samby.

Problemów z klawiszami nie zauważyłem.

Witam

Podpisuję się pod postami kolegów, u mnie (Fedora 10 x86_64) także po zassaniu dzisiejszej aktualizacji przestało poprawnie działać dodawanie i usuwanie pakietów, a także zarządzanie usługami i konfigurator samby.

Problemów z klawiszami nie zauważyłem.

Dlatego kombinuje teraz z allowdowngrade yum "f"tyczka ;)

a nie instalowaliscie moze rawhide selinux packages, ?

bo sadzac po przeczytaniu polowy postwow na ten temat na serwerach zachodnich problem raczej ogolny ;)

...caly czas pozostaje konsola ktora u mnie dziala pomimo niedzialajacego pirut'a

ROZWIAZANIE JEST TAKIE

Jako root edycja: / etc/dbus-1/system.conf

mienić następne linie:

57,58

< <allow send_requested_reply="true" send_type="method_return"/> <<allow Send_requested_reply="true" send_type="method_return"/>

< <allow send_requested_reply="true" send_type="error"/> <<allow Send_requested_reply="true" send_type="error"/>

na

> <allow send_requested_reply="true"/> > <allow Send_requested_reply="true"/>

: i usunąć:

66,67

< <allow receive_requested_reply="true" receive_type="method_return"/> <<allow Receive_requested_reply="true" receive_type="method_return"/>

< <allow receive_requested_reply="true" receive_type="error"/> <<allow Receive_requested_reply="true" receive_type="error"/>

ROZWIAZANIE JEST TAKIE

Jako root edycja: / etc/dbus-1/system.conf

mienić następne linie:

Gdyby było tak dobrze to by było bardzo dobrze. A jest gorzej niż lepiej:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=475074

Może warto pomysł ze zmianą 2 linijek podrzucić na bugzillę, a nie robić problemu użytkownikom z mniejszym stażem.

Usunąłem te 2 linijki. Próbowałem zakomentować i system się zwieszał na HAL.

Ale udało mi się przypomnieć jak uruchomić system w linii komend i pod vi wykasowałem je całkiem (VI !!! co za @@$@#@~, było strasznie)

Oprócz tego zrobiłem yum update (bo chodzi), który zainstalował mi nowego PackageKit i przyległości.

Niby działa.

Ale PackageKit nadal daje błąd TID przy próbie wyszukania pakietu, a Źródła Oprogramowania z KDE nie widzi ŻADNYCH źródeł oprogramowania.

Hmm, prostowanie tego nie będzie proste :rolleyes:

<EDIT>

Właśnie zainstalowałem ponowne aktualizacje PackageKit, i ogólnie wygląda dobrze - wróciły żródła, można w trybie graficznym uruchomić aktualizator, w KDE są przyciski wyłączające.

Może należałoby przywrócić te 2 linijki w pliku?

</EDIT>

Po zainstalowaniu dzisiaj aktualiacji security i restarcie systemu niestety mam dwa dziwne objawy:

- pierwszy taki, że PackageKit nie łączy się z serwerem aktualizacji i daje komunikat

A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient, see message bus configuration file (rejected message had interface "org.freedesktop.PackageKit.Transaction" member "GetUpdates" error name "(unset)" destination "org.freedesktop.PackageKit")

- a drugi jest taki, że jeszcze przed restartem zainstalowały się poprawki błędów, i teraz na dialogu wyłączenia KDE 4.1 zamiast opcji wyloguj, wyłącz, zrestartuj pozostał tylko wyloguj

Niestety jestem zbyt słaby żeby to poprawić, możecie mi pomóc?

Wypieprzyłem PackageKit zaraz po instalacji F9 (później zainstalowałe z powrotem ale wyłączyłem automatyczną aktualizajcę), krzystam z YUMa i nie mam takich problemów.