Skocz do zawartości

Czcionki :(

kjt_world

Rekomendowane odpowiedzi

Co trzeba zrobic zeby fedora zaczela widziec polskie czcionki... przegralem fonty z windowsa, wlaczam openoffice write i otwieram jakis dokument... polskich literek brak, samemu mozna je wpisac, ale edytor sam z siebie ich z dokumentu nie zczyta

czy da sie zrobic polskie fonty pod konsola (uzywam ekg i by mi sie przydaly)

i ten nieszczesny mplayer, w graficznym wszystko gites, ale textowy mi nie czyta polskich literek - wole tekstowy bo w przeciwienstwie do graficznego wyswietla napisy pod filmem a nie na nim - a jeszcze nie odkrylem tej cudownej mozliwosci w graficznym mplayerze

jakby ktos mial czas to prosze o pomoc

Jeśli chodzi o OpenOffica to nie wiem dokładnie co otwierasz ale pamietaj że jeśli są to pliki z worda pod windą albo inne spod windy to jest to kodowanie cp-1250, może dlatego krzaczy. Z formatem Worda nie sprawdzałem ale jak txt otwierasz to (_napewno_ → na pewno) ORT musisz cp-1250 wybrać żeby polskie literki były... (przy otwarciu powninien ci monit o wybór wyskoczyć)

gMplayer i napisy pod filmem

http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=1&id=48

Nie sprawdziłem bo bez napisów oglądam osobiście, ale pewnie działa bo już gdzieś to widziałem...

Pozdrawiam

Czy w FC3 będzie można bez problemu używać UTF-8? Bo jak na razie (na FC1) po ustawieniu na UTF-8 część programów źle wświetla polskie znaki (np. man).

man został poprawiony już w FC2 :-) Ja osobiście jakoś nie widzę już większych problemów z UTF-8 (jak na razie tylko help w mc jeszcze nie działa, ale programiści już nad tym pracują).

Jakby ktoś miał problem z jakąś aplikacją, to niech da znać. Zgłosi się na bugzillę i to naprawią :-)