kjt_world Napisano Październik 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2004 Co trzeba zrobic zeby fedora zaczela widziec polskie czcionki... przegralem fonty z windowsa, wlaczam openoffice write i otwieram jakis dokument... polskich literek brak, samemu mozna je wpisac, ale edytor sam z siebie ich z dokumentu nie zczyta czy da sie zrobic polskie fonty pod konsola (uzywam ekg i by mi sie przydaly) i ten nieszczesny mplayer, w graficznym wszystko gites, ale textowy mi nie czyta polskich literek - wole tekstowy bo w przeciwienstwie do graficznego wyswietla napisy pod filmem a nie na nim - a jeszcze nie odkrylem tej cudownej mozliwosci w graficznym mplayerze jakby ktos mial czas to prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Październik 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2004 Jeśli chodzi o OpenOffica to nie wiem dokładnie co otwierasz ale pamietaj że jeśli są to pliki z worda pod windą albo inne spod windy to jest to kodowanie cp-1250, może dlatego krzaczy. Z formatem Worda nie sprawdzałem ale jak txt otwierasz to (_napewno_ → na pewno) ORT musisz cp-1250 wybrać żeby polskie literki były... (przy otwarciu powninien ci monit o wybór wyskoczyć) gMplayer i napisy pod filmem http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=1&id=48 Nie sprawdziłem bo bez napisów oglądam osobiście, ale pewnie działa bo już gdzieś to widziałem... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjt_world Napisano Październik 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2004 no wlasnie otwieram txt - dla przyklady napisy do filmu - i daje cp1250 i mam kwadraciki zamiasto polskich znakow naprzyklad ale jesli chodzi o mplayera to wielkie dzieki bo dziala A konsola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2004 A konsola? http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=7919 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Albo wyedytuj plik /etc/sysconfig/i18n, u mnie jest iso-8859-2 i wygląda to tak: LANG="pl_PL" SUPPORTED="pl_PL:pl" SYSFONT="lat2-16" SYSFONTACM="latin2u" Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 LANG="pl_PL" W FC3 będziesz potem musiał przekompilować mc, żeby Ci się poprawnie wszystko wyświetlało Podobnie z vimtutorem i pomocą systemową. Zresztą GTK2, Qt, OOo wszystko wewnętrznie kodują w UTF-8, więc dodajesz w ten sposób im więcej roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Hm. Czy w FC3 będzie można bez problemu używać UTF-8? Bo jak na razie (na FC1) po ustawieniu na UTF-8 część programów źle wświetla polskie znaki (np. man). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Czy w FC3 będzie można bez problemu używać UTF-8? Bo jak na razie (na FC1) po ustawieniu na UTF-8 część programów źle wświetla polskie znaki (np. man). man został poprawiony już w FC2 :-) Ja osobiście jakoś nie widzę już większych problemów z UTF-8 (jak na razie tylko help w mc jeszcze nie działa, ale programiści już nad tym pracują). Jakby ktoś miał problem z jakąś aplikacją, to niech da znać. Zgłosi się na bugzillę i to naprawią :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 To dobra wiadomość, wreszcie nie będzie problemów z ogonkami . Gdyby e-maile jeździły na UTF-ie to byłaby normalnie utopia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi