maskaz Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 Chce udostepnic zasoby po lanie za pomoca Samby. Skonfigurowalem wszystko, jak (mysle) powinno byc i nic. Komputery siebie nie widza, a jak juz zobacza to nie ma mozliwosci przegladania zasobow. Systemy to dwie F10 (chyba nie powinny miec z tym problemow). Dla sprawdzenia odpalilem na VirtualBoksie Xp'ka ktory widzi zasoby F10 i mozna z nich korzystac. Dodam ze z NFS'em mam ten sam problem. Jest jakies wyjasnienie dlaczego Xp widzi F10, a F10 - F10 juz nie? Troche zglupialem i nie wiem co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 Jest jakies wyjasnienie dlaczego Xp widzi F10, a F10 - F10 juz nie?Nie chcę się wymądrzać, bo niewiele w sumie wiem o tym, ale "man samba" i pierwsze zdanie chyba wszystko wyjaśnia Do współdzielenia zasobów pomiędzy uniksami jest NFS i to z nim się musisz uporać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Grudzień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 Chyba z nerwow troche za pokracznie pierwszego posta wystosowalem. Przestudiowalem man'a plus pora czesc googla ( ) Udalo mnie sie uporac z problemem polowicznie, najbardziej zalezalo mnie na Cifs'ie ktory niestety kompletnie nie chce wspolpracowac. Udostepniac pliki maja osoby dopiero co "siadajace" do komputera, co tu dopiero mowic o dodawaniu zasobow do Samby lub Nfs'a, mialo byc gladko z poziomu Nautilusa. Moze kiedys znajde rozwiazenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 Nie chcę się wymądrzać, bo niewiele w sumie wiem o tym, ale "man samba" i pierwsze zdanie chyba wszystko wyjaśnia Do współdzielenia zasobów pomiędzy uniksami jest NFS i to z nim się musisz uporać. Miałem serwer domowy, użyłem na nim SAMBY właśnie jako dostępu do plików (m.in dlatego, że na lapku jest Windows...), ale Fedora pięknie potrafiła z niej korzystać. @maskaz: co to znaczy "nie widzi"? Próbowałeś wejść Nautilusem do zasobu smb://IP/nazwa_zasobu? Np. smb://192.168.0.1/muzyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 Jeśli jest tak jak pisze morsik to może po prostu wystartowałeś serwis smbd a zapomniałeś o nmbd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Grudzień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 Wszystkie wymagane uslugi uruchomione zostaly. Zawsze mialem problemz konfiguracja samby, zawsze byly jakies problemy. Jak juz wspominalem chcialem by dzialalo "po' Cifs'ie, mialo bym maksymalnie latwo jak sie tylko da. Morsik: Samba wyrzucala bledy: a to "premision_denied", a to "nt_cos tam', poza tym ma byc klik -> klik i ma dzialac. Powalcze jeszcze z tym tematem. Jak uda sie uruchomic, to opowiem o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vlogic Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Nie korzystałem nigdy z Samby przez Nautiliusa. Za to w konsoli po długich poszukiwaniach działa mi : mount -t cifs -o user="user",password="password" //192.168.1.102/zasob/ /home/samba Tylko chyba user musi udostępniać zasób i mieć do niego odpowiednie prawa. No i kwestia selinux. Jeśli udostępniony zasób nie jest w katalogu /home to o ile dobrze pamietam trzeba zmienić jakąś opcję w selinux (powinno to być gdzieś opisane na forum, albo w google ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Też miewałem taki problem (skoro możesz się połączyć z XP to znaczy że samba powinna być dobrze skonfigurowana. Możesz spróbować się połączyć Nautilusem z smb://adres_ip/zasob - i wklieić tutaj logi serwera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Też miewałem taki problem (skoro możesz się połączyć z XP to znaczy że samba powinna być dobrze skonfigurowana. Możesz spróbować się połączyć Nautilusem z smb://adres_ip/zasob - i wklieić tutaj logi serwera? Już to napisałęm w poprzednim moim poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Grudzień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Ale samba dziala Poradzilem sobie z nia, napisalem ze rozwiazalem problem polowicznie bo nie to bylo celem akurat. Celem jest Cifs Vlogic: niestety zabawa z konsola odpada, nie ja mam udostepniac zasoby, a selinuksa domyslnie zawsze wylaczam. W bugzilli raporuja sporo bledow zwiazanych z Cifs'em, poki tego nie naprawia chyba nie ma co sie meczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Problemy z SElinux rozwiązuje jeden wpis - niezalecany, ale skuteczny. Na samym dole pod konfiguracją samby jest o SElinux → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f10.html#samba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi