Skocz do zawartości

Klawisz Nie Zwraca "release" Po Naciśnięciu

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

//długi-wstęp

Ostatnio zmapowałem sobie klawisze funkcyjne, z czego najważniejszymi dla mnie były przyciski "brightness up / brightness down". Mile byłem zaskoczony, że od razu coś przechwyciło taki event i w gnome pojawił mi się pasek jasności, wywoływany właśnie tymi zmapowanymi komendami. Nie to żeby działał, no ale widać, że intencje były dobre.

Niestety, radość nie trwała długo - okazało się, że jednokrotne wciśnięcie Fn+up/down powoduje automatyczny (choć stopniowy) zjazd tego paska do 0% lub do 100%. Żeby było ciekawiej, cały bufor klawiatury jest zapychany i można o klawiszach zapomnieć (przez jakieś kilkanaście sekund, pózniej chyba to wygasa). Niewiele czekając wskoczyłem na inny terminal i zapytałem się showkeya o co chodzi.

Showkey na to: "keycode 224 press", ale release niet (czasami przy przyciskach funkcyjnych tak jest, np: touchpad on/off też tak działa)

Wywołanie tych 2 przycisków spod konsoli niczym nie grozi - klawiatura dalej normalnie działa - dlatego też uważam, że nie jest to problem z hardware.

//koniec-długiego-wstępu

Moja diagnoza: jakaś aplikacja Gnome'a, na widok "key brightnessup pressed" zaskakuje i próbuje zmieniać jasność non-stop, czekając na "brightnessup released". Tak bardzo czeka i nasłuchuje, że aż mi cały bufor klawiatury psuje ;p.

Ciekawa obserwacja:

-->po naciśnięciu przycisku, Xev pod Gnome oraz KDE pokazuje nieskończoną ilość wydarzeń "notify grab" oraz "notify ungrab"

-->pod KDE wszystko działa OK, no ale żaden pop-up się nie pojawia z paskiem jasności

Pytanie: Cóż czynić?

Moje propozycje:

1.Chyba najprościej (ale i tak nie wiem jak ;p) byłoby wyłączyć ten aplecik od paska jasności spod Gnome i samemu napisać działający skrypt i go podpiąć pod wydarzenie. Pytanie: jak go wyłączyć? Nie ukrywam, że np: podobny pasek przy zmianie głośności działa i mi się podoba (ale ten klawisz funkcyjny zwraca kulturalnie "key released" ;p), więc nie chciałbym wyłączać od razu wszystkich takich dodatków.

2.Może można jakoś od-bugować ten aplet?

Mam podobną sytuację tylko, że dla przycisków zmiany głośności, też nie są zwalniane. Kiedyś nawet próbowałem coś z tym zrobić, ale nie wyszło... IMO to siedzi gdzieś w kernelu, na pewno to nie jest błąd gnome czy hala. U siebie problem z głośnością ominąłem za pomocą programu aumix i przypisaniu do klawiszy <Super><Vol+> i <Super><Vol->. Myślę, że u Ciebie sprawdzi program xbacklight i kombinacja KEY_BRIGHTNESSUP i KEY_BRIGHTNESSDOWN z <Super>.

EDIT: proces to gnome-brightness-applet, ale na Twoim miejscu akurat ten aplet bym zostawił, bo nie koliduje on z xbacklight. Przesuwając suwak myszką możesz zmieniać jasność?

Ja jasność muszę zmieniać przez nvclock, więc sam aplet u mnie nie działał i działać nie będzie (no chyba, że go można nauczyć wykonywać "nvclock -S +10"). Może ktoś inny będzie miał jeszcze jakiś pomysł, bo przyznam się szczerze, że po to fn mapowałem, żeby działał ;p. Cóż, w takim razie przemapuję i nazwę je w halu "prog1" oraz "prog2" - wtedy aplet nie przechwyci wydarzenia i się nie odezwie... No ale nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Ale pozostaje też off-topowy dylemat: jak zrobić aby gnome power-management korzystał z "prawidłowej" funkcji przy zmianie jasności? Tzn., jak on próbuje ustawić 50% po wyciągnięciu wtyczki, mogę jakoś mu wytłumaczyć, że to się robi poprzez "nvclock -S 50" a nie cokolwiek innego?