Skocz do zawartości

Problem Z Dostępem Do Katalogów (awaria Sytemu)

patryk_f

Rekomendowane odpowiedzi

mam Fedorę 8

Zdarzyła mi się awaria systemu i mogę w tej chwili logować się jako root

Przy próbie zalogowania się jako użytkownik, nazwijmu go z, dostałem komunikat:

Menedżer sesji GNOMEnie mógł zablokować pliku /home/.ICEAthority. Błądt ten może się zdarzyć gdy użytkownik nie może zapisywać plików do katalogu, można się zalogować t trybie bezpiecznym i sprawdzić uprawnienia.

Zalogowałem się jako root. probowałem sprawdzić uprawnienia i chcę zpytać jakipowinien być wzór upawnień dla Home dla użytkownika Z jaki do podkatalogu dla Z dla z

Próbowałem teź stworzyć nowego użytkownika ale jego również zrzuca z sesji . czyli podejrzewam że problem jest co nieco większy

Zauważyłem treż podczas startu systemu że są dwa komunikaty zawiódł : dla smclient i sendmail czego poprzednio nie było

A partycje masz na LVM czy na ext3? "/home" jest na osobnej partycji? Jeśli tak, to zaloguj się w trybie single-user i sprawdź poprawność partycji /home za pomocą fsck. Wcześniej trzeba ją odmontować.

Jeśli to nie pomoże (lub nie masz /home na osobnej partycji), to sprawdź jak się zachowa system po wyłączeniu SElinux.

Spróbuj ponownie nadać etykiety SElinux plikom w systemie. Jako root:

touch /.autorelabel
reboot

Pierwszy start po tym może trwać nawet kilkanaście minut (zależy od ilości plików, szybkości dysków i procesora), ale może to coś da - jak nie to wyłącz SElinux.

Sprawdź czy użytkownik "z" nadal jest właścicielem swojego koatalogu domowego w szczególności czy ma prawa zapisu. Możesz jako root wykonać

cd /home
chmod -R u+w z #z to katalog użytkownika z ;-)

Jeśli to wszystko co wyżej nie pomoże, to chyba obstawiałbym, że albo masz jakieś bad sectory na dysku albo miałeś gości :ph34r: No i wtedy to tylko reinstalacja systemu.