Skocz do zawartości

Wyłączenie Autostartu Wireless (networkmanager)

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mamy problemy ze zrozumieniem się z Fedorą jeśli chodzi o autostart wireless przy uruchamianiu systemu.

/etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-wlan0 mówi:

ONBOOT=no

Fedora myśli, że jak uruchomi wireless i się nie połączy z żadną siecią automatycznie to ja uznam, że wireless jest wyłączony. Zarówno ja, jak i bateria laptopa mamy odmienne zdanie - włączony wlan to włączony wlan i tyle.

eth0 ładnie interpretuje ONBOOT=no jako "nie chcę abyś się łączył z czymkolwiek na starcie, daj spokój baterii".

Jak dogadać się z Fedorą? Chodzi o osiągnięcie efektu równoznacznego z kliknięciem na ikonce NetworkManagera prawym przyciskiem i odhaczeniem "Enable Wireless" na autostarcie.

P.S. Do jakiego stopnia dioda wireless na laptopie jest godna zaufania? Tzn., jak się pali to mam na 100% włączony wireless i mi zjada baterię, czy się tym nie przejmować?

P.P.S. Jak sprawdzić jakie urządzenia są aktualnie włączone? Chodzi np: o kamerę internetową (czy przypadkiem coś mi jej nie załącza na starcie), bluetooth (usługę mam wyłączoną, ale i tak jej nie wierzę ;p)

W większości laptopów (i w każdym który widziałem) jest taki magiczny przycisk z symbolem antenki który wyłącza sieć bezprzewodową. Dioda wireless jest bardzo godna zaufania - po prostu interfejs jest aktywny i nie wyłączysz go chyba programowo tak dobrze jak przyciskiem.

To samo dotyczy bluetooth itp.

Może zamiast przycisku jest jakaś kombinacja przycisku funkcyjnego (Fn) i czegoś jeszcze.

Mhm. Ale to byłoby zbyt proste, gdyby to dotyczyło mojego laptopa (nota bene już prawie słynnego na tym forum ;p).

1.Nie ma przycisku on/off wireless (np: jak w Toshibie)

2.Klawisz funkcyjny jest, nawet zmapowany, ale... nie ma komu go obsłużyć. A ja nie wiem jaka komenda znaczy "wyłącz wireless", żeby go przypisać odpowiednio :/.

Także... nie ma lekko :].

rmmod <moduł> lub ifdown wlan0 (z ifconfig znika intefejs wlan0). Jeśli chcesz, żeby użytkownik mógł stawiać wifi dopisz do skryptu ifcfg-wlan0 linię USERCTL=yes .

W życiu bym czegoś takiego nie używał... To powinno być raczej wysłanie strumienia do jakiegoś pliku w katalogu /proc, przynajmniej tak działa sterowanie w większości laptopów.

W życiu bym czegoś takiego nie używał... To powinno być raczej wysłanie strumienia do jakiegoś pliku w katalogu /proc, przynajmniej tak działa sterowanie w większości laptopów.

Zgadzam się, poszukałem w googlach - jest coś takiego

iwconfig wlan0 txpower off'

Nie chce mi się uruchamiać laptoka ale powinno działać.

No tak, tylko że po "txpower off" to nawet NetworkManager wlana nie podniesie - a takie ręczne zmienianie za każdym razem to niezbyt...

Poza tym - ta diodka też ma inną opinię - po wyłączeniu eth0 i odcięciu prądu od wlan0 też świeci... skubana.

Pytanie nr1. Jaki masz model laptopa.

Pytanie nr2. Dlaczego zrobienie skryptu jednolinijkowego i utworzenie skrótu na pulpicie, czy gdziekolwiek który będzie właczał / wyłączał sieć bezprzewodową jednym przyciskiem jest niezbyt ?

1. Samsung Q310

2. Ostatecznie ujdzie, ale - jakoś tak dziwnie lubię kiedy aplikacja odpowiadająca za network management... zarządza siecią. A nie ładnie wygląda. Wiem, może ja dziwny jestem ;p.

Pozdrawiam,

Theriel

Jak mówię że musi być taki przycisk to musi :P

http://www.google.com/search?hl=pl&q=S...=Szukaj&lr=

"Fn+F9"

I już nie masz wireless

Jak chcesz aby wyłączone było na starcie to jest od tego opcja w biosie.

gmic - i co, będziemy się teraz targować? ;)

To ja Tobie powiem, że Fn+F9 nie jest sprzętowo obsługiwany, tylko przez aplikację Windowsowską, dostarczoną z laptopem. A poza tym, to klawisz w ogóle nie jest domyślnie wykrywany przez HALa.

Dopiero jak sobie zmapowałem w HALu ten przycisk jako XF86WLAN to zaczął w ogóle się odzywać. A Fedora 10 nie robi NIC z eventem XF86WLAN, w przeciwieństwie do brightnessup czy volumeup etc.

Dlatego, wracając do początku.... jak wyłączyć autostart wlanu w NetworkManagerze? ;).

P.S. @gmic - uprzedzając odpowiedź - afair ten biosik akurat opcji wyłączenia wlanu na starcie nie ma, a nawet jeśli ma, to Network Manager podniesie wlan przy ładowaniu.

Hmm, nie możesz powiązać tego przycisku z akcją "sudo txpower off" ? Ew. skrypt malutki który będzie sprawdzał czy jest włączone czy nie i robił co trzeba. Jeśli chodzi o lampkę tak w ogóle to sądzę że jest ona w Twoim przypadku niewiarygodna bo skoro przycisk jest programowy to domniemam że lampka też i możesz sobie pewnie nawet zrobić aby migała wesoło.

Czy po txpower off gaśnie lapmka?

Nie gaśnie. Nie mogę dojść do dokumentacji czy lampka jest tylko od wlanu czy też od jakiegoś innego radia (bluetooth?) - stąd też moje wcześniejsze pytanie jak się dowiedzieć "co jest włączone". :/.

A skrypt o jakim mówisz to nawet dobre rozwiązanie.... :]. Jest tylko mały problem:

Po wydaniu komendy "iwconfig wlan0 txpower off" a później odpaleniu ("txpower auto") nm-applet nie wykrywa nic (nawet po wyklikaniu w nim enable/disable wireless, co by odświeżył listę). Żadnych sieci wlan.

P.S.Już odkryłem, że komenda "txpower on" powoduje podniesienie radia ale z siłą sygnału -1dBm. Podniesienie jako "auto" daje 15dBm, więc nie w tym problem. Reasumując -> to co zwraca stan "iwconfig wlan0" przed i po wydaniu komend txpower off, txpower auto, jest takie samo. Tylko Network Manager jakoś podstępnie odkrywa, że ktoś mu coś namieszał, i po takiej operacji nie wykrywa nic.

Tylko Network Manager jakoś podstępnie odkrywa, że ktoś mu coś namieszał, i po takiej operacji nie wykrywa nic.

Jaki masz system, jaki Network Manager bo mój sobie doskonale radzi z taką sytuacją i od razu się sam łączy