wojaczek Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Mam Fedore 10 na laptopie HP Pavilion z serii dv6000, problemem jest długi czas uruchomiania systemu gdyż trwa to conajmniej półtora minuty. Usługi uruchamiają się w niespełna 30sekund, ale po GRUBie pojawia się komunikat: pnp 00:03 can't evaluate _CRS 12300 <6> pnp PnP ACPI: found 12 devices i następnie could not detected stabilization waiting 10 seconds i po nich paseczek postępu lecz dopiero w połowie ładowane sa usługi, jak przyspieszyć start systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Mam nadzieję, że poradzisz sobie z analizą tego tematu bo nie mam obecnie czasu tego tłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=470628#c52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojaczek Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 zrobilem tak jak zostało wytłumaczone w tym linku, lecz czas uruchomienia dalej jest praktycznie taki sam. Mimo iż to pierwsze ostrzeżenie (albo podobne) widze od czasów F8, to F10 conajmniej o te 30 sekund dłużej odpala się od poprzednich wersji. Do uruchomienia usług laptop od momentu włączenia potrzebuje minuty, nie wiem co wcześniej się dzieje około 30 sekund pasek po prostu się ładuje a wciskając podglad jest po prostu czarny ekran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Wywal na chwilę w grubie z opcji kernela quiet i rhgb, będziesz wiedział na czym dokładnie wisi. Btw. masz zaktualizowany system, szczególnie jądro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojaczek Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 tak aktualizowalem, myślałem że po 2, a potem po 3 aktualizacji jądra przyśpieszy. Usuniecie tych komend pokazało mi długa liste urządzeń, i faktycznie 10 sekund zaoszczędzilem na odłączeniu myszko optycznej na USB. Dosyć długo zatrzymuje się jeszcze na "setting up other filesystem" chociaż mam wszystko na ext3 i oczywiście swap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 To chyba coś z wykrywaniem dysku twardego. Jeśli masz w biosie jakieś opcje dotyczące dysku twardego, to może spróbuj je pozmieniać... Możesz jeszcze wkleić zawartość /etc/mtab/ i to co wyrzuca fdisk -l. Dodatkowo przeglądnij w pliku /var/log/messages logi dotyczące ostatniego bootowania systemu, znajdziesz w nim dokładnie co ile czasu zajmuje, będziesz wiedział co wpisać do google Ewentualnie odpal programik bootchart, ale on chyba startuje po kernelu i wykres z niego będzie raczej nieprzydatny. Btw. hdparm -Tt /dev/sda pokazuje dobre wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Btw. hdparm -Tt /dev/sda pokazuje dobre wartości? mam podobny problem co kolega wojaczek (z wyjatkiem detect stabilization bo to juz obszedlem). co uwazasz za dobre wartosci? u mnie to /dev/sda: Timing cached reads: 1644 MB in 2.00 seconds = 822.35 MB/sec Timing buffered disk reads: 98 MB in 3.01 seconds = 32.59 MB/sec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Twoje są ok. Na Waszym miejscu głównie skupiłbym się na logach i zlokalizowaniu, gdzie dokładnie kernel staje. Jeśli to dysk, to kiedyś poradziłem znajomemu, żeby dopisał do opcji jądra coś z noprobe (w stylu sda=noprobe), już teraz nie pamiętam czy pomogło, ale może warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi